rss      tw      fb
Keres

A letaróztatott IMF-vezér, Dominique Strauss-Kahn portréja

MTI 2011. május 15., vasárnap 14:52

Az amerikai rendőrség szombat délután őrizetbe vette Dominique Strauss-Kahnt, az IMF vezérigazgatóját, akit szexuális zaklatással, nemi erőszak kísérletével és személyi szabadság korlátozásával vádolnak.

Az 1949-ben született Strauss-Kahn (vagy ahogy a francia sajtóban emlegetik, DSK) a közgazdaságtan professzora és üzleti témákkal foglalkozó ügyvéd volt. 1977-ben lett a francia Szocialista Párt tagja, s első ízben 1986-tól 1993-ig volt parlamenti képviselő. 1991-től töltött be kormánytisztségeket, 1995-től a Párizs közeli Sarcelles polgármestere volt. 1997-ben visszanyerte parlamenti mandátumát, s Lionel Jospin kormányában gazdasági- és pénzügyminiszterré nevezték ki. Jelentős szerepe volt a francia gazdaság megerősítésében: lecsökkentette a deficitet, lehetővé téve az euró bevezetését és több állami vállalat privatizációját indította meg. Tisztségéről 1999 novemberében köszönt le, közvetlenül azelőtt, hogy vádat emeltek ellene egy korrupciós ügyben - két évvel később azonban tisztázták a vád alól. 2006-ban jelölt volt a szocialisták pártelnöki posztjára, de alulmaradt Ségolene Royallal szemben. Szocialista győzelem esetén potenciális miniszterelnökként emlegették, de Royal asszony végül veszített Nicolas Sarkozyvel szemben az elnökválasztáson.

2007-ben jelölték a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói tisztségére, a hivatalt megválasztása után 2007. november 1-jén vette át öt évre. Az ambiciózus Strauss-Kahn szakmai tevékenységével elismerést vívott ki magának és az IMF-nek, igyekezve feledtetni azt a képet, amely szerint az IMF hajthatatlan iskolamesterként viselkedik; ehelyett a nemzetközi szervezetek beruházási bankjaként lépett fel, amely mindent megtesz, hogy tető alá hozza a bajba jutott országokat kisegítő megállapodásokat. Ilyen segélycsomagban részesült 2008-ban Magyarország, az elmúlt időszakban pedig az eurózóna tagjai közül Görögország, Írország és Portugália. Strauss-Kahnnak sikerült elérnie, hogy növeljék az IMF rendelkezésére bocsátott eszközöket, reformokat vezetett be az intézményben, amelyek jelentős javulást eredményezhetnek az előrejelzési tevékenység nyíltságában és pontosságában. Tavaly a nemzetközi pénzintézet történetének legnagyobb reformját hajtották végre, a kvótákat és a velük járó nagyobb szavazatarányt a felzárkózó és fejlődő országok javára csoportosították át, elismervén növekvő szerepüket a világgazdaságban.

Közéleti tevékenységét és magánéletét annál több ellentmondás övezi. Helyzetét három évvel ezelőtt már megingatta egy szexügy, a vizsgálat során azonban kiderült, hogy a viszony kölcsönös beleegyezésen alapult. Strauss-Kahnt felmentették a hivatali befolyással való visszaélés, szexuális zaklatás és kivételezés gyanúja alól, de bocsánatkérésre kényszerült. Bár az IMF székhelye Washingtonban van, Strauss-Kahn sok időt töltött Franciaországban, tápot adva a szóbeszédnek, hogy mandátumának lejárta után vissza akar térni a francia politikai életbe, s a szocialisták jelöltjeként akar indulni a 2012-es elnökválasztáson.

A több nyelven beszélő politikus könnyed és elegáns viselkedéséről ismeretes, ezért sokan ragasztják rá a "dilettáns" címkét, amit saját környezete persze elutasít. Oktatói múltja meghatározza stílusát, szívesen bocsátkozik bonyolult kérdések magyarázatába. Dominique Strauss-Kahn több könyvnek is a szerzője.