rss      tw      fb
Keres

A Dominique Strauss-Kahn-ügy: hétfői fejleményekA New York-i bírónő nem helyezte szabadlábra Dominique Strauss-Kahnt

Magyar idő szerint hétfőn este eldőlt, hogy a New York-i bíróság úgy határozott, a védelem által felkínált, egymillió dolláros óvadék ellenére is őrizetben marad a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexuális bűncselekménnyel vádolt vezérigazgatója.

A vád szerint a manhattani Sofitel szállodában talált DNS-nyomok az első vizsgálatok alapján bizonyítják a bűncselekményt. Nyomozás indult emellett annak a gyanúnak a tisztázása érdekében is, hogy Dominique Strauss Kahn követett-e el korábban hasonló dolgot. Az ügyész szerint a szabadlábra helyezéssel azt kockáztatták volna, hogy a Franciaországba távozik, és nem tér onnan vissza.

A védelem szerint az IMF-vezér ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban. Benjamin Brafman, az IMF-vezér sztárügyvédje csalódottságának adott hangot a bírói döntés miatt, de kijelentette: „a csata csak most kezdődött”. A tárgyaláson a védő kijelentette: „igen valószínű, hogy végül felmentik” Strauss-Kahnt. A védelem által követni kívánt eljárást nem ismertette, de kijelentette: Strauss-Kahn szándéka, hogy „megpróbálja helyreállítani a nevét és a hitelességét.”

(A bíróról, Melissa C. Jacksonról itt és itt lehet informálódni.)

 
Benjamin Brafman és ügyfele a bíróság előtt (Le Monde)

Dominique Strauss-Kahn először jelent meg a bíróság előtt azóta, hogy a hétvégén bombaként robbant a hír: a manhattani Sofitel szálloda egy 32 éves szobalánya azzal vádolta meg, hogy meg akarta erőszakolni. A hétfői tárgyalásra érkező a vádlottat nem bilincselték meg, mint vasárnap éjjel, amikor bűnügyi orvosszakértői vizsgálatra szállították. A védelem szerint az IMF-vezér önként vetette alá magát a vizsgálatnak.


Az AP hírügynökség videója a tárgyalásról


A hétfőn ismertté vált fejlemények


Telefonált a feleségének

A Le Monde szerint Dominique Strauss-Kahn (DSK) felhívta Párizsban tartózkodó feleségét, Anne Sinclairt útban a New York-i szállodából a Kennedy repülőtérre.

„Párizsban DSK felesége, Anne Sinclair szombat este értesült a hírről, és azonnal barátokhoz menekült a paparazzók elől, akik már ott ólálkodtak a házaspár place des Voges-on található lakása előtt. Barátainak azt mondta, hogy szombaton beszélt a férjével, miután az együtt ebédelt a lányával. Állítólag akkor is beszéltek, miközben DSK a repülőtérre tartott. Az egyik közeli ismerős szerint Anne Sinclair arról számolt be, hogy DSK a telefonban valami „súlyos problémát” említett, de célzást sem tett a szállodabeli erőszakra.


DSK a lakásuk kapujában, a place des Voges-on, idén áprilisban (forrás: courrier-picard)


A szálloda biztonsági videója

Az egyik francia internetes portál hétfőn délután a következőkről számolt be:

„Igen megbízható forrásból származó információnk szerint a Sofitel szálloda biztonsági videokamerája rögzítette a szobalány képét, amint éppen elhagyta az IMF főnök lakosztályát.

Az amerikai rendőrség megnézte a felvételt, amely a szobalányt sokkos állapotban, rémültnek mutatja. Ez a videofelvétel azt is lehetővé teszi, hogy megállapítsák, DSK valóban sietve hagyta-e el a lakosztályát.”


Időpont-ellentmondások

A rue89 című francia közéleti portál a vádban foglaltak és DSK időfelhasználását és ennek ellenmondásait összegezte.

„Amit eddig tudunk:

11:45 – DSK elhagyja a Sofitel szállót (a lánya szerint)
12:15 – DSK a lányával ebédel
12.30 – A szobalány értesíti a szálloda vezetését
12:28 – DSK elhagyja a Sofitel szállót (az Accor cégcsoport szerint)
13:00 – az erőszak időpontja (a rendőrség szombati álláspontja)
12:00 – az erőszak időpontja (a rendőrség hétfői álláspontja)
13:30 – értesítik a New York-i rendőrséget
15:29 – a szálloda alkalmazottja értesíti a rendőrséget
15:40 – DSK felhívja a szállodát
16:40 – letartóztatják DSK-t

Három nagyobb ellentmondás látszik:

– Távozás a szállodából: 12 óra 28 perckor a rendőrség és DSK ügyvédei szerint, 11 óra 45 perckor a lánya szerint.
– Az erőszak időpontja: 13 óra a rendőrség szombati álláspontja szerint, inkább déli 12 a rendőrség hétfő reggeli korrigált változata szerint.
– A szobalány telefonhívásának időpontja a rendőrségre: szombaton 13 óra 30 perckor az amerikai média szerint, amely a rendőrség közleményét idézi; 15 óra 29 perckor (!) a rendőrségi jelentés szerint, amelyet diplomatajelentések idéznek.”


Ebéd a lányával

DSK a második feleségétől, Brigitte Guillemette-től származó lányával, a 26 éves New York-i egyetemista Camille-jel ebédelt, és ezt DSK párizsi környezete is megerősítette. Lánya hétfőn a bíróság előtt is megjelent, hogy tanúskodjon.


A sértett

Személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Annyit tudni róla, hogy Guineából bevándorolt afro-amerikai, 32 éves, tízéves lányával él Bronxban, a szomszédai szerint nyugodt, kiegyensúlyozott életet.


DSK a New York-i bíróság előtt (Le Monde)


Egy francia újságíró beszámolója: Utolsó ebédem DSK-val

Nicolas Domenach a Canal+ televíziós csatornának mesélte el két héttel korábbi ebédjét DSK-val egy híres párizsi étteremben, amelyen ott volt a Marianne című hetilap vezetése is. „Elemében volt, úgy viselkedett, mint egy köztársaságielnök-jelölt  jövő évi választások előtt. Céltudatos volt, elszánt.” Ám sokat foglalkozott a fenyegetésekkel is, amelyek láthatólag nyomasztották, mert ebéd közben többször is visszatért rájuk. „Három gyengeségét említette: a pénz, a nők és a zsidósága. Leginkább a zsidósága nyugtalanította. Mindenekelőtt a felesége, Anne Sinclair miatt. Elmondta, hogy ha az ember beüti a Google keresőjébe a „Sinclair” nevet, az eredmény mindig az, hogy zsidó, zsidó, zsidó. Nagyon mocskos támadásokra számít, így mondta.”

A pénz a szocialisták egyik állandó félelme. „Állandóan résen volt”, mondja Domenach. Ami nem akadályozta meg abban, hogy néhány nappal később hagyja magát lefotózni egy Porsche mellett, a lakása előtt.” (Mint később bebizonyosodott, a Porsche nem az övé volt.) „Ami a nőket illeti: „erre a kérdésre magától rátért, és elismerte, hogy ő is adott okot a támadásokra.” „De minderről múlt időben beszélt, és hozzátette: ’ma már nem érdekel az egész’. Mintha ez az egész már nagyon messze volna, messze maga mögött hagyta volna az ilyen ügyeket, s most már testestől lelkestől az elnökválasztásra készül.” (A teljes interjú itt nézhető meg.)


Az ügy jogi része

Tony Barkow, a University of New York büntetőjogi kutatóközpontjának vezetője szerint „egy átlagos esetben semmi különös nem lenne abban, hogy fenntartják az illető előzetes letartóztatását. Először is azért, mert a felrótt cselekmény nagyon súlyos, másrészt azért, mert tekintettel a körülményekre, komoly a veszély, hogy az illető megszökik az igazságszolgáltatás elől.”

*

A bírósági meghallgatás során DSK ügyvédje, Benjamin Brafman megpróbálta bizonyítani, hogy védence nem akart külföldre szökni – ezzel igazolva, hogy nincs kockázata annak, ha óvadék ellenében szabadlábra helyezik. „Az elektronikus naptárában világosan nyomon követhető, hogy várható mozgását napokkal korábban rögzítette.” „Jelenléte a repülőgépen ennek megfelelően logikus. Ez az ember nem menekült… ez olyan ember, akinek előre rögzített találkozói vannak.” „Vehetett volna magának új telefont. Ha a szállodában bűnt követett volna el, nem telefonál oda, hogy a készülék iránt érdeklődjön.”

*

DSK saját verziója az eseményekről, csakúgy, mint az a vonal, amelyet a védelem kíván követni, nem vált ismertté a bírósági meghallgatás során. Benjamin Brafman azonban azt bejelentette, hogy a védelem tanúi meg fognak jelenni az eljárásban.

*

A New York Times beszámolója a bírósági meghallgatásról

*

A feljelentés


(Teljes méret

A feljelentés szövege:

„New York állam népe kontra Dominique Strauss-Kahn (62 éves férfi).

Steven Lane, a Manhattani Különleges Egység nyomozócsoportjának nyomozója (jelvényszáma 03295) a következőket adja elő.

2011. május 14-én, déli 12 óra tájban a panaszos a következő vádpontokban nyújtott be panaszt New York Állam és Megyéhez a nyugati 45. és a 44 utcában.

– elsőfokú bűnös szexuális aktus (két vádpont)
– elsőfokú nemi erőszak kísérlete (egy vádpont)
– elsőfokú nemi visszaélés (egy vádpont)
– másodfokú személyi szabadság korlátozása (egy vádpont)
– harmadfokú szexuális visszaélés (egy vádpont)
– molesztálás (egy vádpont)

A vádlott megkísérelt erőszakkal anális és orális aktusra kényszeríteni egy másik személyt; a vádlott megkísérelt vaginális közösülést végrehajtani egy másik személyen; a vádlott egy másik személyt nemi érintkezésre kényszerített; a vádlott nemi érintkezésre kényszerített egy másik személyt, ennek beleegyezése nélkül; a vádlott szándékosan és igazolható ok nélkül megérintette egy másik személy nemi testrészeit és más intim testfelületeit abból a célból, hogy visszaéljen vele, és hogy saját szexuális vágyát kielégítse.

Ezek a támadások a következő körülmények között mentek végbe:

Alulírott rögzíti, hogy a vádlott

– bezárta a fent említett helyiséget és megakadályozta, hogy a panaszos elhagyja a helyszínt
– beleegyezése nélkül megragadta a panaszos mellét
– megpróbálta lehúzni a panaszos harisnyáját és megérinteni a nemiszervét
– érintkezésbe hozta a péniszét a panaszos szájával, két ízben
– a felsorolt aktusokat sikeresen végrehajtotta, fizikai erő alkalmazásával.”

 
A Rikers Island-i börtön, ahová a hírek szerint DSK-t szállították (fölötte a La Guardia repülőtér) – flickr/joseph a


Magyarázat a vádpontokhoz

„Elsőfokú bűnös szexuális aktus”: az amerikai büntetőjogban felláció vagy szodómia révén, erőszakkal vagy erőszakkal való fenyegetéssel végrehajtott aktust jelent. A büntetési tétele 25 év, s mivel az ügyész, Cyrus Vance jr. szerint (ő juttatta börtönbe Bernard Maddoffot) ez kétszer történt meg, jelen esetben kétszer 25 év elzárás vár az elkövetőre.

„Elsőfokú nemi erőszak kísérlete”: az amerikai büntetőjogban ez csak a másik fél beleegyezése nélkül végrehajtott vaginális szexuális aktust jelenti. Az elsőfokú azt jelenti, hogy az erőszaktevő fizikai erőt alkalmazott vagy azzal fenyegetett. A büntetési tétele 15 év.

„Elsőfokú nemi visszaélés”: Ez a tényállás minden „szexuális kontaktust” magába foglal, amelyet erőszakkal vagy erőszakkal való fenyegetéssel követnek el. Büntetési tétele 7 év börtön.

„Másodfokú személyi szabadság korlátozása”: Valakit erőszakkal, akarata ellenére megakadályozni a távozásban. Büntetési tétele 1 év börtön. DSK-t azzal gyanúsítják, hogy bezárta a szállodai lakosztály ajtaját, hogy a szobalány ne tudjon távozni.

„Molesztálás”: megalázó céllal megérinteni egy másik személy intim testrészeit azért, hogy szexuálisan visszaéljenek az illető személlyel. Jelen esetben az ügyész szerint DSK megfogta a sértett mellét. Büntetési tétele 1 év börtön.

„Harmadfokú szexuális visszaélés”: a tényállás az erőszak alkalmazása nélkül végrehajtott szexuális érintkezést jelenti. Büntetési tétele 3 hónap börtön.

Ez a hét vádpont tehát a New York-i bíróság szerint Dominique Strauss-Kahn számára 74 év és 3 hónap börtönt jelent, mert az Egyesült Államokban halmazati büntetést alkalmaznak (tehát valamennyi vádpont büntetési tételét kiszabják a vádlottra).

***

Az eljárás, amely DSK-ra vár

– A nagyesküdtszéknek (amely lehet egy már felállított esküdtszék is, nem kell újat létrehozni speciálisan erre az ügyre) el kell döntenie, hogy van-e elegendő bizonyíték arra, hogy a gyanúsítottat megvádolják, és ha igen, mely vádpontokban. Más szóval a nagyesküdtszék arról dönt, lesz-e per vagy sem. Ez az eljárás tarthat néhány napig, de több hétig is.

– Ez alatt az idő alatt az ügyész lefolytatja a vizsgálatot. Köteles minden anyagot átadni a védelemnek, amely szintén dolgozik: az ügyfele számára kedvező mozzanatokat keresi. Az eljárás a két fél egyenlőségén alapul.

– Mihelyt eldől, hogy lesz-e bírósági eljárás, kinevezik a bírót. Az ő kötelessége, hogy összeállítsa a per esküdtszékét. Az esküdteket sorsolják (12 fő és 2 helyettes), de mind az ügyész, mind a védelem elutasíthatja őket, ha úgy véli, hogy a jelölt részrehajló (például: a védelem elutasíthatja azt a jelöltet, aki republikánusként ellenségesen viszonyul a nemzetközi szervezetekhez). Ez azt jelenti, hogy mintegy ötven esküdtjelöltet kell kisorsolni, hogy végül maradjon 12 esküdt.

– Több hét vagy akár több hónap is eltelhet a nagy esküdtszék döntése és a per kezdete között, hiszen minden bizonyítékot össze kell gyűjteni.

– A vádlott minden szakaszban megteheti, hogy bűnösnek vallja magát. Ez azt jelenti, hogy bírósági eljárás helyett egyezség jöhet létre a vád és a védelem között. (DSK azt vallotta: nem bűnös egyik vádpontban sem.)

_______________

Lásd hétfői összefoglalónkat is


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!