rss      tw      fb
Keres

DSK - Megtörte a csendet a francia kormány

MTI 2011. május 17., kedd 17:51

Ha bebizonyosodnak a Dominique Strauss-Kahn (DSK) ellen felhozott vádak, akkor "ez esetben olyan súlyos tettekről van szó, amelyekre nincs mentség" - közölte kedden Francois Fillon francia kormányfő, először említve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának esetleges bűnösségét.

Az IMF vezetőjét szexuális bűncselekmény, nemi erőszak kísérlete és törvénytelen fogva tartás gyanújával vették őrizetbe múlt szombaton New Yorkban, miután egy luxushotelben dolgozó szállodai szobalány feljelentést tett a pénzügyi intézet irányítója ellen.

Fillon kedden azt kérte politikustársaitól, hogy ne kovácsoljanak politikai tőkét a francia Szocialista Párt (PS) tagjaként is tevékeny Strauss-Kahn őrizetbe vételéből. "Megfontoltnak és felelősségteljesnek kell lennünk. Senkinek sem szabad hasznot húzni ebből az ügyből" - szögezte le Fillon, hozzátéve, hogy tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelméhez való jogot.

Nikolas Sarkozy francia államfő - akinek az egyik legesélyesebb kihívójának vélték eddig Strauss-Kahnt a 2012-es elnökválasztáson - nem beszélt még a nyilvánosság előtt a történtekről, bár a Le Monde című napilap kedd késő délutáni számában az olvasható, hogy a közelgő megmérettetés szempontjából "katasztrofálisnak" nevezte az ügyet a szocialisták számára. Sajtóértesülések szerint Sarkozy a pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) tagjaival zárt ajtók mögött tartott ülésen "hidegvérük, az egység és a méltóság" megőrzésére szólította fel képviselőtársait.

Az UMP konzervatívabb szárnyához tartozó honatyák egy csoportja ugyanakkor kiadott egy közleményt, amelyben bírálta a szocialisták Strauss-Kahnnal vállalt szolidaritását. "Az ártatlanság vélelmére, a tisztességre és a megfontoltságra szükség van. De ha ebben az esetben áldozatról beszélünk, akkor az nem a történtek feltételezett elkövetője, hanem az a fiatal nő, akivel szemben erőszakot követtek el" - fogalmazott néhány képviselő.

A francia Szocialista Párt közben élesen bírálta az "embertelen" amerikai bírósági rendszert, mivel az engedélyezte a pénzügyi szervezet vezetőjéről a tárgyalóteremben készült megalázó képek és felvételek közzétételét. A konzervatív képviselők visszautasították a szocialisták bírálatát. Mint mondták, indokoltnak tartják a New York-i bíró döntését, miszerint Roman Polanski lengyel filmrendező példájából kiindulva nem engedte meg Strauss-Kahnnak, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezzen.