rss      tw      fb
Keres

Egyházi fenntartásban működik tovább egy kazincbarcikai óvoda

MTI 2011. május 17., kedd 20:39

Miskolc, Felsőzsolca és Rakaszend után Kazincbarcikán is óvodát alapít a Miskolci Görögkatolikus Apostoli Exarchátus, az erről szóló megállapodást Kocsis Fülöp apostoli kormányzó és Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere írta alá - tájékoztatta az önkormányzat szóvivője kedden az MTI-t.

Göndör Judit közölte: a megállapodás értelmében a Kikelet közi tagóvoda épületét ez év augusztus 1-jétől 2031. július 31-ig térítésmentesen használhatja a görög katolikus egyház, és ott óvodai nevelőmunkát végezhet. A csaknem száz férőhelyes óvoda jelenleg a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeként működik.

A szerződés aláírása után Szitka Péter úgy fogalmazott: mérföldkő a város életében a szerződés. A város saját nevelési rendszere színesedik azáltal, hogy egyházi kézbe kerül az óvoda, ahol némileg más formában és értékek mentén, de nem hermetikusan elzárva folyik majd a kicsik nevelése.

Janka Gábor, a helyi görög katolikus parókus azt mondta: nyitnak egy új óvodát, ahol lelkiségüknek megfelelően alakítják ki a pedagógiai programot, és bíznak abban, hogy ezáltal színesebbé és gazdagabbá válik Kazincbarcika.

Korábban az önkormányzat arról számolt be, hogy a református egyház működteti tovább a településen a Herman Ottó tagiskolát, továbbá a Ságvári Endre Gimnázium átadásáról is hamarosan testületi döntés születhet.