rss      tw      fb
Keres

Bodoky Index Orbán foci plusz gazdasági nagyhatalmak

A blognemolvasó érdeklődő a Népszabadság (NOL) híradásából értesülhetett arról, hogy „Bodoky Tamás Feljelentés a pátyi ingatlanügyben című írása csütörtökön este került ki az Indexre, majd órákkal később a cikkből kikerült egy bekezdés, amely Demján Sándor, Hernádi Zsolt és Csányi Sándor neveit tartalmazta.”

Az ominózus bekezdés, ez Bodoky blogjából tudható, így szólt: „Az Origo értesülése szerint a székesfehérvári Sóstói Stadion VIP-páholyában Orbán Viktor rendszeresen együtt néz meccset Kovács Bence Jánossal, valamint Csányi Sándorral, az OTP elnökével, és Hernádi Zsolttal, a Mol elnökével. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje által alapított felcsúti fociakadémia finanszírozásában részt vesz a Mol, és a Demján Sándorhoz kötődő Trigránit is, Demján nemrégiben a Wallis által alapított Milton Bankot is megvette.”

Bodoky Tamás, az Index immár Pulitzer-emlékdíjas újságírója enyhén szólva rossz néven vette, hogy az írásához hozzányúltak, és Új Péter főszerkesztőnek megírta (alternatív) felmondólevelét. Amelyet a blog hozzászólásai közt közzé is tett (2010.04.17. 17:23:45). Tevan Imre (erminavet néven), az Index főszerkesztőhelyettese ugyancsak a blogban szólt hozzá az ügyhöz. Azt írta: „Nem történt cenzúra. Az nem cenzúra, ha egy lap főszerkesztője kihúz valamit” (2010.04.17. 15:44:05). Mire a szorokin nevű hozzászóló megkérdezte, így, kiabálva: „akkor MIAZÚRISTEN, he nem cenzúra EMBER ????? MI ?????” A főszerkesztőhelyettes válasza: „HA EGY KÜLSŐ INTÉZMÉNY, SZERVEZET, ÁLLAM HÚZ KI, AZ, TE ORDIBÁLÓ.” (Csak annak, aki járatlan az internetes szokásokban: ha valaki csupa nagybetűvel ír, az ordibálásnak számít.)

Egyébként a főszerkesztőhelyettes magyarázatot ad a húzásra is (2010.04.16. 11:16:42): „Az a kérdés, Tamás, hogy ha az az egyik tény, hogy [1] OV némelykor együtt ül KBJ-vel, és az a másik tény, hogy [2] OV némelykor együtt ül mondjuk HZS-vel, akkor abból következik-e, hogy [3] HZS is együtt ül a lelátón KBJ-vel?Nyilván nem, ha több meccs van. Az Origo szövege szerintem nem is állítja [3]-at. A tied nem ilyen egyértelmű, de ha nagyon szó szerint vesszük, akkor szintén nem állítja. Bár a ’valamint’ szó ebben az esetben elég kétértelművé teszi. De tulajdonképpen mindegy is. Ha állítod a [3]-at, akkor alap nélkül állítod, hiszen a hivatkozott cikkben nincs benne, más forrás nincs. Ha nem állítod, akkor pedig miért kell belekeverni egy Pátyról szóló cikkbe ezeket a neveket?

Tehát a főszerkesztőhelyettes szerint nem az volt a baj a bekezdéssel, hogy azt állította: Orbán Viktor rendszeresen néz együtt meccset Kovács Bence Jánossal (ha már nem emlékeznének rá, ő a sávolyi MOTO GP beruházás befektető cégcsoportjának, a Grupo Miltonnak a vezetője, ha beütik a Galamus keresőjébe a nevét, a hírekben megtalálják mindazt, ami róla és az ügyről az MTI-n keresztül megtudható volt). A baj az volt vele, hogy azt sugallta, ha Orbán együtt ül Kovács Bence Jánossal, akkor Hernádi Zsolt is együtt ül a nevezett úrral (esetleg).

Ebben lehet igazság. Noha cenzúrának az is cenzúra, ha bármilyen (belsővé tett) külső érdekre tekintettel nem az állam, hanem egy lap főszerkesztője húz ki információkat egy cikkből, elképzelhető (nem tudjuk), hogy az Index főszerkesztője úgy látta, a bekezdésben a hírbe hozás esete forog fenn. Mármint Csányi Sándoré és Hernádi Zsolté. Mert ők lehet, hogy valóban külön szoktak meccset nézni Orbán Viktorral. Sőt, külön, külön.

A cikk egyébként, amelyre az Index főszerkesztőhelyettese utal, az Origo múlt heti cikke: „Bővítik a székesfehérvári Videoton labdarúgó-stadionjának VIP-részlegét. A jelenleg a bajnokság első helyén álló csapat a következő idényben valószínűleg részt vehet valamelyik nemzetközi kupában, a meccsein pedig rendszeres vendég Orbán Viktor leendő miniszterelnök mellett Csányi Sándor, az OTP elnöke, illetve a sávolyi motorpálya-beruházás vitatott ügye miatt ismertté vált Kovács Bence János, a Grupo Milton vezérigazgatójaŐk - illetve cégeik - a Videoton legfőbb támogatói.” Mint az egyik hozzászóló megjegyzi: az Origónál ezek szerint még nem értek célt azok a befolyásos vendégek, akiket Kovács Bence János mellett a „bekezdések” felsorolnak.

De a hozzászólók továbbmennek. Idézik az Origónak azt a cikkét is, amelyben leírják (bocsánat: Hegyi Áron, a szerző, leírja, alapos írás, teljesítmény van mögötte), hogy a „Grupo Milton a fehérvári csapat legnagyobb támogatója. Reklámszerződés keretében éves szinten mintegy egymillió eurót (kb. 270 millió forint) folyósít a klubnak, a stadion főlelátója is a cég nevét viseli.”

És leírja azt is, hogy Orbán „kezdettől fogva nem volt jóban Kisteleki István leköszönt MLSZ-elnökkel sem, aki a Bozóky, Puhl, Berzi, Mezey-féle vezetést követte a szövetség élén, és több eljárást is kezdeményezett az előző vezetés szerinte törvénytelen gazdálkodása miatt. Berzi Sándor jelenleg a Videoton ügyvezető igazgatója, Mezey György pedig a szakvezetője.
Kistelekit 2009 végén számos támadás érte, a Bors és a Magyar Nemzet arról írt, hogy korábban játékosként és klubvezetőként bundaügyekbe keveredett, a távozó elnök ezért be is perelte az újságokat…. Orbán Viktor ezzel szemben elsősorban szakmai alapon bírálta a magyar futballvezetést, többször is kifejtve, hogy rossz kezekben van a magyar futballválogatott
.” (Itt hadd említsem meg a magam kis téglácskáit, amelyeket az „Orbán és a foci”-ügyhöz a Galamusban hozzáraktam. Az egyik azt a folyamatot idézi fel, ahogyan előző kormányzásának kezdetén szinte azonnal birtokba vette a Magyar Labdarúgó Szövetséget, a másik A magyar foci ura című írás.)

És még valami, ha már ilyen messzire elkalandoztunk a cenzúra-nem cenzúra problémától (és akkor egyéb névazonosságokról, amelyekről a Bodoky-blogban némelyek fantáziálnak, ebben az írásban szó se essék): ajánlom megtekintésre a footballtop21.com fotósorozatát Orbán 2008-as látogatásáról a Real Madridnál. Bodoky is átvette ominózus cikkéhez az egyik felvételt. És szerinte azon Orbán Viktor Madridban Kovács Bence János társaságában látható. Én nem ismerem a nevezett urat, Bodoky biztosan, tehát el kell hinnünk neki.


(Bocsánatot kérek, nem tudtam ellenállni, ezt a képet engedély nélkül
leszedtem az
Origóról. Azonnal visszaadom, ha megbocsáthatatlan,
amit tettem. De ha maradhat, én ezt a címet adom neki:
A szívtipró.)

A sok szál egyetlen csomópontban találkozik, a lényeg egyetlen kérdésben összegezhető: hogy mindezek az urak vajon azért járnak-e Orbánnal focimeccsre, azért ölnek-e vele disznót, azért kísérik-e Madridba, azért támogatják-e kedvenc focicsapatát, mert szeretik. Ha a válasz igen, akkor minden a legnagyobb rendben van.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!