rss      tw      fb
Keres

Írásbeli figyelmeztetéssel zárult az Alföldi Róbert kontra Jobbik–KDNP-ügy

Az alábbiakban összefoglaljuk annak a kampánynak a legújabb fejezetét, amelyet a Jobbik régóta folytat – most már a KDNP egyetértésével – Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója ellen.

2011. május 16., hétfő, az ország háza

Pörzse Sándor jobbikos képviselő napirend előtti felszólalása és Réthelyi Miklós (pártonkívüli) miniszter válasza Alföldi-ügyben (a teljes szöveg elolvasható az Országgyűlés Naplóban)

Pörzse: „Már akkor nagyon összezavartak – és teszem hozzá, nemcsak engem, hanem szerintem a fideszes szavazók nagy részét is –, amikor a Jobbik után a Kereszténydemokrata Néppárt is csatlakozott azon követeléshez, hogy Alföldi Róbertet távolítsák el a Nemzeti Színház éléről. […] Erre mit látunk most, napjainkban is? Az ön államtitkára kiáll Alföldi mellett, L. Simon László, a kulturális és sajtóbizottság elnöke büszkén nyilatkozik, hogy kifejezetten szereti Alföldi Róbertet – ez persze ízlés dolga. (Közbeszólások, derültség a kormánypártok soraiban.) […] Tisztelt Miniszter Úr! Olyan, mintha önök egyfajta koalíciós kényszer alatt nyögnének, de nézzen körül: az SZDSZ, hála istennek, már nincs itt a parlamentben. Tehát kérdem én: kinek akarnak megfelelni? Még egyszer kérdezem: kinek akar megfelelni, ha már a saját képviselőtársai is például Alföldi-ügyben így pironkodnak az ön, Szőcs Géza és L. Simon László döntései miatt?”

Réthelyi: […] Én személy szerint is megnéztem Az ember tragédiája előadását – nem volt botrányos. (Pörzse Sándor felmutat két fotót.) Érdekes, újszerű, de egyáltalán nem botrányos előadást láttam. Ha azt tapasztalom, hogy a Nemzeti Színházhoz méltatlan előadásokat láthat a közönség a Nemzetiben, akkor le fogom váltani Alföldi Róbertet. […]A kormány a magyar nemzet érdekeit mindenkivel szemben megvédi. Számunkra a nemzeti közösség érdekei egyenrangúak az egyéni és a művészi szabadságjogokkal. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Mi nem félünk - nem félünk a kérdésektől sem a parlamentben, sem a színházakban. Nekünk nem szükséges egyenruhába öltözött osztagokat felsorakoztatnunk (Moraj a Jobbik soraiban.), ahogy a magyar rendőrséget sem kell a magyar nemzet tagjai ellen gumilövedékkel és lovas rohamokkal bevetnünk ahhoz, hogy a választóktól kapott felhatalmazás birtokában képviseljük a nemzet, a családok, az emberek érdekeit. […] Ön kifogásolja azt, hogy Alföldi Róbert személyét nem utasítja el mindenki egyöntetűen. Azt hiszem, a mi világunkban kifejezetten előbbre visz, ha az eltérő véleményeket ki lehet mondani, meg lehet vitatni; magam a tudomány területén is ezt tapasztaltam. Miért ne lehetne akár egy párton belül is egy adott dologról, személyről egyeseknek ez, másoknak pedig más a véleménye? […] Nagyon nagy baj lenne, ha az önök által képviselt szemlélettel vezetnék Magyarországot; nem segítene sem a kultúrának, sem a nemzetnek. Ezért kérem önt és a párttársait, hogy bízzák ránk ezeknek a problémáknak a kezelését. Nem elég az indulat ahhoz, hogy jó döntések szülessenek, és ez igaz a Nemzeti Színház ügyére is.

Pörzse: […] Elmondjam szóban, hogy mi látható ezeken a képeken? Megpróbálom, jó? Ezen a képen félig meztelen emberek orális szexet, ezen a képen pedig csak úgy általában tömegszexet imitálnak. Tehát ha ön szerint ebben semmi kivetnivaló nincs, akkor tényleg nem tudok rá mit mondani. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Ez az ember tragédiája!) Igen, ez nemcsak az ember tragédiája, hanem az, hogy a Nemzeti Színház élén egy ilyen ember van, a nemzet tragédiája. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Így van!)

2011. május 20. Alföldi Róbert sajtótájékoztatója

Az Index írása arról, ami Alföldi Róbert sajtótájékoztatóján az „orális szex” ügyében elhangzott.

„Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róbertet arról kérdezte: azok után, hogy Nagy József műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja-e, hogy le kéne mondania? Alföldi erre röviden úgy válaszolt először, hogy nem. […] …az igazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol, és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Erre az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabot, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az orális jelenetet. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja, olvassa el a római színt. Az újságírónő megkérdezte: ’Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?’ ’Meg bizony’ – hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: ’Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében’.”

(Ha valakit érdekel, a sajtótájékoztató érdemi részéről itt tájékozódhat: A 2010/2011-es évad áttekintése)

2011. május 23., hétfő, az ország háza

Pörzse jobikkos képviselő ismerteti az Alföldi Róbert sajtótájékoztatóján elhangzott ominózus mondatot, majd megkérdezi Réthelyi minisztertől, mit tervez tenni.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrásminiszter válasza:

„Ön már a múlt héten rákérdezett Alföldi Róbert személyére. Mint már mondtam, a kormány tisztában van azzal, hogy több előadás próbára tette a Nemzeti Színház közönségének érzékenységét, tudjuk, hogy Alföldi művészi megoldásai már többször kiváltották a színházba járók jogos felháborodását. Kérem, higgye el, hogy a minisztérium ellenőrzi összes intézményének a működését. Személy szerint is figyelem régóta a Nemzeti Színház igazgatójának a működését. A múlt alkalommal azt ígértem, hogy ha azt tapasztalom, hogy a Nemzeti Színházhoz méltatlan előadásokat lát a Nemzetiben a közönség, akkor le fogom váltani Alföldi Róbertet. Alföldi Róbert személyes véleményével számtalan esetben  nem értek egyet, sőt kifejezetten eltérő a véleményünk több kérdésben, ám ez nem lehet az oka, hogy leváltsam. Amit Ön most említett, kicsit finomabban fogalmazva, mint a kulturális bizottság ülésén, és amiről a sajtóból magam is értesültem, szerény véleményem szerint is megengedhetetlen egy közszereplő, az általam vezetett minisztériumhoz tartozó intézmény vezetőjétől. [taps] Ha bebizonyosodik, hogy igaz az a sajtóhír, hogy 2011. május 20-án tartott sajtótájékoztatóján valóban ilyen kijelentéseket tett [Alföldi], akkor ezzel méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére. [taps, bekiabálások: Na végre!]

Pörzse válasza:

„Tisztelt miniszter úr, megemelem nem létező kalapomat Ön előtt. Ha meg akar győződni ennek az állításnak az igazságáról, akkor ajánlom Önnek az N1 híradó pénteki adását. Ott a saját szemével is meggyőződhet arról, hogy Alföldi Róbert mit engedett meg magának.”

Réthelyi válasza:

„Képviselő úr, megismétlem, Alföldi minősíthetetlen kijelentésével átlépett egy határt, ezért vizsgálatot indítottam az ügyben. Ha bebizonyosodik, hogy valóban úgy történt minden, ahogy képviselő úr is mondta, akkor ennek a következményeivel szembe kell néznie az igazgató úrnak. Ezért kérem Önt és párttársait, hogy bízzák ránk ezeknek a problémáknak a kezelését. Nem lenne jó, ha egy méltatlanságra újabb méltatlanság lenne a válasz. Nem elég az indulat ahhoz, hogy jó döntések szülessenek. Kérem, legyen türelemmel, már elindítottam a vizsgálatot, amely a kijelentés pontos tartalmát és körülményeit vizsgálja. Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját május 23-ára berendeltem az irodámba.”

(Forrás: MTV videó)

2011. május 23. Fidesz-állásfoglalás

A Fidesz szerint elfogadhatatlanok Alföldi és Pörzse megnyilvánulásai is

A Fidesz-frakció szerint méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez Alföldi Róbertnek a Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján elhangzott szavai, de ugyanígy megengedhetetlen az a hangnem is, amelyet erre reagálva a Jobbik országgyűlési képviselője, Pörzse Sándor engedett meg magának az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ülésén. „A direktor botrányos szavai méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez”, írja a történtekre utalva a Fidesz-frakció közleménye. Ennek ellenére a hétfői bizottsági ülésen Pörzse Sándor (Jobbik) azt mondta: ha ő jelen lett volna a sajtótájékoztatón, „abból bizony botrány lett volna”. A Fidesz tájékoztatása szerint ezt a kijelentését Pörzse Sándor azzal egészítette ki, hogy „kimostam volna a száját, lehúztam volna a klotyón”. Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nem feladata és hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása, írja a közlemény, „különösen nem abban a hangnemben, amelyet a Jobbik országgyűlési képviselői megengednek maguknak”.

2011. május 23. KDNP-állásfoglalás

KDNP változatlanul Alföldi Róbert azonnali távozását követeli

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) változatlanul és következetesen követeli Alföldi Róbert azonnali távozását a Nemzeti Színház éléről. Pálffy István, a kisebbik kormánypárt frakciószóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: emberileg is megbukott a Nemzeti Színház igazgatója. Mert „Alföldi Róbert legutóbb az emberi méltóságot súlyosan sértő, kulturálatlan módon, 'verbális nemi erőszakot' követett el egy újságírónőn”. Bebizonyosodott, hogy Alföldi Róbert nemzetpolitikai és kultúrpolitikai szempontból is súlyos károkat okoz a Nemzeti élén, és nem való a teátrum vezetésére, méltatlan magatartást is tanúsított. Pálffy István szerint az igazgató újabb botránya igazolja, hogy nemcsak nemzeti vagy kulturális szempontok szerint alkalmatlan a tisztség betöltésére, de a legalapvetőbb emberi erkölcsi mérce alapján is. Olyan durva sértést, mint amilyet Alföldi Róbert nyilvánosan megengedett magának, egyetlen a közönségért, a közösségnek dolgozó, a köz pénzén fizetett intézményvezető sem követhet el. Egyértelműen tudni kívánják, hogy Alföldi Róbert cinizmusára és önteltségére mi a kultúráért felelős államtitkár válasza, ugyanis a kulturális politikának elválaszthatatlan része a Nemzeti Színházzal kapcsolatos művészeti irány és személyi garanciák kijelölése, amivel eddig ezzel az államtitkár adós maradt.

(Lásd még Bolgár György interjúját Pálffy Istvánnal, Csáki Judittal és L. Simon Lászlóval)

2011. május 25. Alföldi Róbert rendkívüli sajtótájékoztatója

„Nem viselkedtem méltatlanul, pontosan tisztában vagyok a Nemzeti Színház vezérigazgatói pozíciójával járó felelősséggel. Most pedig egy hosszabb rész fog következni, szemelvényeket szeretnék felolvasni az elmúlt hét hónap történéseiből. Szeretettel ajánlom minden jó érzésű magyar ember figyelmébe, és minden parlamenti képviselő figyelmébe. Hangsúlyozom, hogy a következőkben idézni fogok, tehát az esetlegesen nyomdafestéket nem tűrő szavak nem tőlem származnak.”

Az idézetek részletesen meghallgathatók a videón, 8 perc 55 másodperctől. Részletek:

Novák Előd: „Alföldi Roberta”. Pörzse Sándor: „előadások, amelyek pedofíliát, homoszexualitást és egyéb devianciát népszerűsítenek.” Szaniszló Ferenc: „Nem érdekel… hogy a fiúnézők szeretik-e jobban, avagy a leányzók. […] ha valaki homoszexuális, liberális, egyéni szociális probléma.” Lénhard Balázs: „Ennek a színháznak az élén még most is egy beteg, perverz valaki ülhet.” Szávay István: „…ez az önjelölt, magát értelmiséginek nevező szabadon gyalázhatja keresztény és nemzeti értékeinket, fertőzheti a közgondolkodást… Alföldi… kirakata mindannak a mocsoknak, szemétnek, keresztény- és magyarellenes gondolatvilágnak, amit az elmúlt húsz év liberális kultúrdiktatúrája az országra kényszerített.” Novák Előd: „Tudjuk, hogy ma már a deviancia fellegvára lett a Nemzeti Színház… Alföldi Róbertek melegednek a Nemzeti Színházban… Minket Árpád hozott, nem pedig Mózes… Egy Micimackó darabra se merünk elmenni, mert vélhetően az is csak arról szólna, hogy minden köcsögöt kinyal.” Stb.

2011. május 26. Réthelyi-sajtótájékoztató

Csak figyelmeztette, de a posztján hagyta Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját a nemzeti erőforrás miniszter. Réthelyi Miklós az után rendelte be magához az igazgatót, hogy az nagy vitát kiváltó szóváltásba keveredett egy újságíróval, írja az origo.hu.

„A május 20-ai események nyomán írásban figyelmeztettem az igazgató urat, ez után hosszasan elbeszélgettünk a jövőbeni tervekről, a Nemzeti Színház szerepéről az ország kulturális és társadalmi életében. Ezzel az ügyet mindketten lezártnak tekintjük” - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a félórás megbeszélés után, amelyet Alföldi Róberttel, a Nemzeti Színház igazgatójával folytatott csütörtökön. A megbeszélést követően Alföldi Róbert szó nélkül távozott, a sajtó kérdéseire nem válaszolt. Kérdéseket a miniszternek sem lehetett feltenni.

___________________

Lásd még az Index videoösszeállítását és hírösszefoglalóját az ügyről.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!