rss      tw      fb
Keres

Hiszti

Egy keresztény rádió műsorvezetője a rádió hullámhosszán szólította fel előző napi beszélgetőpartnerét, hogy kérjen bocsánatot egyik kijelentéséért. A hívő keresztény a műsorban - az ORTT egyik ateista tagja szerint - azt mondta: "egy gyerek fejlődését két dolog tudja délelőtt tönkretenni, a hitetlenség és a pornográfia". Az ateista párt elnöke "aljas provokációnak, az ateisták, a materializmus elleni botrányos kirohanásnak" nevezte az elhangzottakat. Ez a destruktív viselkedés csak egy frusztrált kisebbség sajátja és visszhangtalan marad a magyar társadalomban. "Nem ülünk fel az aljas provokációnak" - hangsúlyozta, megerősítve a párt azon elhatározását, hogy semmilyen közösséget nem vállalnak a keresztény rádióval, vagyis nem hajlandók megszólalni a hullámhosszán. Az ORTT ateista tagja sürgősséggel hatósági vizsgálat elrendelését szorgalmazta, de közlése szerint a testület jobboldali többsége nem támogatja a javaslatot. "Úgy vélem, az elhangzottak felvetik a médiatörvény és az alkotmány által védett alapértékek sérelmét, valamint alkalmasak az ateista emberek érzékenységének megsértésére" - fogalmazott közleményében.

Ez a hír valótlan, abszurd és komolytalan. Mégis ez látott napvilágot a minap, egy lényegtelen különbséggel: a felállás fordított volt. Az elhatárolódásban jeleskedő bátor műsorvezető rögtön bocsánatkérésre szólította fel interjúalanyát, aki károsnak merte nevezni a kereszténységet. A sommás kijelentés értelme régi és ismert összefüggésekre utal: nem a hívő emberek jelentenek veszélyt a lelki fejlődésre, hanem az egyház tanításai, világképe és a bűnt, bűntudatot középpontba állító téveszme-terjesztés. Soha nem volt másképp: hivatásos terjesztők igyekeznek betiltani, démonizálni azokat, akik megkérdőjelezik a vallás jótékony szerepét. A magyar politikai katolicizmus reakciója legfeljebb színvonaltalanságával, intoleráns hisztizésével tűnik ki. A hívő emberek jelentős része olyan ügynek tekinti a vallásos nevelést, amely kizárólag családjára tartozik, ahogy hite is belső, lelkiismereti kérdés. Képes azt is elfogadni, hogy mások szerint a vallásos nevelés káros a személyiségfejlődésre. Ez a meggyőződés nem sérti azokat, akik máshogy látják, ők olyan szellemi táplálékot nyújtanak saját gyerekeiknek, amit helyesnek gondolnak. Vallásos barátaim nyilván nem sértődnek meg, ha most azt olvassák: szerintem igaza van Para-Kovács Imrének, és ezt el is mondhatja, ahogy az ellenkező vélemények is nap mint nap hallhatók. Ezek a barátaim tudják, hogy eszembe nem jutna hittanra beíratni a gyerekeimet, ezt néha el is mondom nekik, ők meg bizton tudják, hogy az én erősen rossz véleményem az egyházról és tanításairól nem jelenti azt, hogy megkérdőjelezném az ő meggyőződésüket.

Szánalmas, hogy megint a felvilágosodás korabeli evidenciákra kell figyelmeztetni: elmondható, terjeszthető az a vélemény, hogy a keresztény vallás tanításai károsak, ahogy az is, hogy a hitetlenség és az ateizmus káros. Van, aki így gondolja, mások meg máshogy. Csak ne kényszerítsük egymásra meggyőződéseinket, különösen ne hatósági eszközökkel!

Óvatosan a bocsánatkérésekkel is! A hitetlenek nyilvános bűnbánásra kényszerítése egyenes út a kötelező iskolai hittan, a hatósági evangelizáció és a teokratikus állam felé. Ezt az utat egyengeti, hogy ott hisztiznek, ahol nem kéne, de szavuk sincs az emberi méltóságot valóban sértő agresszív rasszizmussal szemben. A magyar keresztény pártszövetség igazi premodern maradvány, amely az értelmes hívő emberek számára is kényelmetlen.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!