rss      tw      fb
Keres

Pécs félmilliárdot spórol, Szászfalvi államtitkár hitet tesz az egyházak mellett

Kiegészítés korábbi hírösszefoglalónkhoz: Az önkormányzat nem, az egyház el tudja tartani az iskoláit

Pécs átadja szociális intézményeinek többségét

A Baptista Szeretetszolgálat működteti Pécs szociális intézményeinek többségét ez év második felétől, miután négy létesítményt ad át az önkormányzat, s ezzel évente félmilliárd forintot takarít meg, számolt be róla az MTI május 27-én.

Július elsejétől a Baptista Szeretetszolgálat működteti a pécsi Integrált Szociális Intézmény legnagyobb, kertvárosi telephelyén az idősek, fogyatékkal élők bentlakásos ellátását és a támogató szolgáltatást, valamint három további intézményegységet, városi fenntartásban az év második felétől csak két intézmény marad - mondta el Moór Eszter (Fidesz), a pécsi önkormányzat népjóléti és sportbizottságának elnöke az pénteken MTI-nek. Moór Eszter hozzátette: ahhoz, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal a működési engedélyben a fenntartóváltást átvezesse, mintegy 50 millió forintot kell az intézmények felújítására költeni még ebben az évben. A szeretetszolgálattal kötött megállapodás értelmében két intézmény akadálymentesítésére további 50 milliót fordít a város 2012-ig. A bizottság elnöke kiemelte: a rendeltetésszerű működéshez elengedhetetlen kiadásokra azért van szükség, mert a felújításokat az elmúlt években a város forrás hiányában nem tudta elvégezni. Az Integrált Szociális Intézmény működtetésére 2009-ben mintegy 600, 2010-ben 550 millió forintot költött Pécs. A feladatátadást követően az összeg nem éri el az évi 100 millió forintot, így a jövőben évente félmilliárd forintot takarít meg az önkormányzat. A Baptista Szeretetszolgálat az önkormányzatokénál 82 százalékkal magasabb állami normatívának köszönhetően jobb anyagi feltételekkel tudja az intézményeket működtetni - mondta Moór Eszter.

***

Gyermekvédelmi intézményeket vesz át a görögkatolikus szeretetszolgálat Hajdú-Biharban

A Szent Lukács Görög Katolikus szeretetszolgálat lesz a fenntartója egyes Hajdú-Bihar megyei gyermekvédelmi intézményeknek, írta május 25-én a Hajdú-bihari Napló. A lap szerint a debreceni, a nyírségi, illetve a hajdúsági lakásotthonokat teljes egészében átadja a szeretetszolgálatnak a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. A Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat hálózatából 82 nevelőszülőt és 212 gyermeket helyeznek az egyházi intézményhez.

***

Szászfalvi államtitkár újra hitet tett az egyházak mellett

A kormánynak stratégiai szövetségesei az egyházak, mondta Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára május 21-én Pápán, a dunántúli polgármesterek első találkozóján, amelyen mintegy százan vettek részt.

„Magyarország, benne a magyar vidék meg fog újulni”, de ez csak akkor következik be, ha erre „erkölcsi, lelki és szellemi értelemben” is képes lesz. Ehhez a megújuláshoz nagyon fontos az állam és az egyházak jó kapcsolatrendszere, az egyházak társadalomformáló szerepe. A kormány „egészen új egyházpolitikát igyekszik folytatni”, stratégiai szövetségesének tekintve az egyházakat, éppen a társadalmi megújulás miatt. Itt „nem lehet pusztán az alkotmányos szétválasztásról” beszélni az állam és az egyházak közötti viszonyban. Az új alaptörvény is, nagyon helyesen, úgy fogalmaz, hogy az állam és az egyházak egymástól különváltan élnek, de a közös célok érdekében együttműködnek.

Az államtitkár szerint a 21. században az állam és az egyházak között az „együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt”. A másik fontos alapelv pedig az, hogy az egyházakat a kormányzat nem pusztán azért becsüli nagyra, mert karitatív, egészségügyi, szociális és oktatási feladatokat is ellátnak, hanem mert évszázadok óta közösséget teremtettek és teremtenek és közösségmegtartó erejük van.

Szászfalvi László arról is beszélt, hogy a II. világháborút megelőző időszakban az ország közoktatási rendszerének 60 százaléka volt az egyházak fenntartásában, jelenleg viszont csak 6–7 százalék ez az arány. Megjegyezte: nem érti a „sipítozást” egyesek részéről, amikor arról van szó, hogy az egyházak oktatási intézményt vesznek át önkormányzatoktól. Szerinte, ha e tekintetben 2–3 százalékkal növekedne az arány az egyházak javára, ez semmiféle problémát nem okozna, ráadásul „Magyarországon éppen nem az egyházaktól kell féltenünk a gyermekeket, a fiatalokat, azok nevelését és oktatását”.

Az államtitkár szerint rendkívül fontos, hogy az új alaptörvényben a kereszténység nemzetmegtartó szerepe benne foglaltatik, s ez nem pusztán a múltra vonatkozó, hanem a jövőre utaló mondat is.

Szászfalvi László arról is beszélt, hogyan kívánja a kormány ebben az esztendőben segíteni az egyházakat. Egyrészt jelentős mértékben sikerült idén emelni a nagy intézményrendszerek támogatását, a kistelepüléseken szolgáló lelkipásztorok jövedelempótló támogatását, a hittan oktatását végzők javadalmazását, másrészt idén „öt új programmal szeretnének elindulni”.

1,8 milliárd forinttal igyekeznek támogatni az egyházak helyi kezdeményezéseit, azokat a projekteket, amelyeket az egyházak a helyi közösség javára valósítanak meg. Az öt programban szerepel többi között az egyházi épületek rekonstrukciója – erre tavaly egy forint sem jutott, idén viszont 1,2 milliárd –, illetve a templom- és iskolaprogram. Emellett idén az egyházak egyszázalékos kiegészítő állami támogatását 2,3 milliárd forinttal növelték.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!