rss      tw      fb
Keres

Devizahitelek - Az Otthon Centrum nem számít jelentős ingatlan áresésre

MTI 2011. június 1., szerda 17:56

Az árverési kvótarendszer felállítása jelenti az ingatlanértékesítési moratórium feloldása miatt fenyegető ingatlanár-csökkenés egyik legnagyobb ellensúlyát, ezért ennek működtetése kulcsfontosságú - hívja fel a figyelmet Kühne Kata, az Otthon Centrum (OC) ügyvezető igazgatója az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

Az OC jó elképzelésnek tartja, hogy a kvótarendszer a lakóingatlan piac területi sajátosságait is figyelembe veszi. Példaként említi, hogy Budapesten, a viszonylag magas tranzakciószám mellett, a piac gyorsabban felszívhatja a nyomott árú ingatlanokat, ezért ezek nem hoznak jelentős árcsökkenést. A kisebb települések ingatlanpiacán sem várható jelentős áresés, hiszen itt épp a tranzakciók alacsony száma, a fagyos piac foghatja vissza ezt a hatást. Valószínűleg azok a kis- és közepes méretű városok érezhetik meg az árak csökkenését, ahol a piaci aktivitás nem elég nagy ahhoz, hogy ellensúlyozza azt. Ha azonban a kvótarendszer az adott terület piaci felszívóképességét is figyelembe veszi, az árnyomás jelentősen tompítható - véli Déry Attila, az OC elemzője.

A kvótarendszer korábban nem kommunikált eleme azonban, az, hogy a 30 millió forintot meghaladó ingatlanokat október 1-ig mennyiségi korlátozás nélkül lehet árverezni, Déry Attila szerint szakmai szempontból nem teljesen érthető. Ilyen értékű ingatlanok ugyanis nagy számban találhatóak a budapesti agglomerációban, ahol részben a tulajdonosok lakáshitel fizetési nehézségei miatt, a tranzakciók száma erőteljesebben esett vissza.

A Nemzeti Eszközkezelő Társaság beindításának legnagyobb előnye lakóingatlan piaci szempontból pedig az OC szerint az, hogy az eszközkezelő által megvásárolt ingatlanok elkerülhetik a nyíltpiaci értékesítést, így ezek az ingatlanok sem erősítik az árakra ható nyomást. Az állam, az eszközkezelőn keresztül kényszer bérlakás vásárlásba fog, ahol a megvásárolt ingatlanok kiválasztási szempontja nem az ingatlanok minősége, fenntartási költsége, elhelyezkedése lesz, hanem várhatóan a tulajdonosok szociális helyzete. Ráadásul ezen ingatlanok szétszórtan helyezkednek el, így üzemeltetésük drágább, mint az egy tömbben elhelyezkedő bérlakásoké. Ezért az OC jó ötletnek tartja, hogy az eszközkezelő zöldmezős lakásépítésekbe is belefog, mivel ezek a bérlakások korszerűbbek lesznek és nagy valószínűséggel egy tömbben fognak elhelyezkedni, alacsonyabb fenntartási költség, és olcsóbb üzemeltetés jellemezheti majd őket.

A beruházások megrendeléseket jelentenek az építőiparnak is, a kérdés "csupán" az, hogy milyen forrásból fog működni az eszközkezelő, és hogyan finanszírozza az állam a zöldmezős beruházásokat - áll az elemzésben.