rss      tw      fb
Keres

Három alkalommal tájékoztatta az adatvédelmi biztost a KEK KH

MTI 2011. június 8., szerda 15:33

Összesen három alkalommal tájékoztatta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) az adatvédelmi biztost a Szociális Konzultáció kérdőívéről, annak megszemélyesítési módjáról valamint a feldolgozás menetéről - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán az MTI-vel.

"Ezen alkalmakkor sem az adatvédelmi biztos, sem kollégái semmifajta kifogást nem jeleztek" - írta Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A miniszterelnök szóvivője úgy fogalmazott: "ezek után megalapozottan gondolhatjuk, hogy Jóri András állásfoglalását személyes ok, mégpedig a saját karrierje felőli bizonytalansága okozza".

Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy állásfoglalását egy nappal azután tette közzé, hogy megkapta az ombudsmanokról szóló törvényjavaslatot, amely az ő jelenlegi pozícióját nem tartalmazza - olvasható a közleményben.

Jóri András adatvédelmi biztos Szijjártó Péter közleményét megelőzően azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy nem volt előzetes egyeztetés a szociális konzultáció kérdőívéről.

Mint írta, "a miniszterelnök szóvivője tegnap azt állította, hogy KEK KH vezetői több személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal és munkatársaival, és ennek során egyszer sem hangzott el kifogás a személyes adatok védelmével kapcsolatban".

"Ezzel szemben a KEK KH vezetője a levelek kiküldése előtt egyetlen alkalommal, május 5-én találkozott Jóri András adatvédelmi biztossal. A hivatal vezetőjének tájékoztatása alapján, a kérdőíven ekkor már nem volt mód semmilyen változtatásra, ennek ellenére azt a biztosnak nem mutatták meg" - áll a közleményben.

Hozzátette: május 10-én a szociális konzultáció adatvédelmi nyilvántartásba vételéről értesítette a KEK KH vezetőjét. Ugyanebben a levélben arról is tájékoztatta, hogy vizsgálatot indít az adatkezelés jogszerűségét illetően. E vizsgálat keretében, már jóval a levelek kiküldése után, május 16-án és 24-én jártak munkatársai a KEK KH-ban, amikor az adatkezelés körülményeiről, az adatfeldolgozás folyamatáról kértek tájékoztatást - írta az ombudsman, hozzátéve: ezen információk felhasználásával alakította ki állásfoglalását, amelyet kedden hozott nyilvánosságra.

Az állásfoglalás szerint sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát, ezért a beérkezett kérdőíveken szereplő személyes adatokat törölni kell.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő erre reagálva kedden azt mondta: "sajnos azt kell feltételeznünk, hogy Jóri úr most megjelentetett levelét személyes motivációk indokolják, az új alaptörvény ugyanis a jelenlegi négy ombudsman helyett egy ombudsmanról beszél, és jól láthatóan Jóri úr bizonytalan személyes karrierjét illetően. Mi ennek tudjuk be ezt a levelet" - mondta akkor a szóvivő.