rss      tw      fb
Keres

Elemi magyarázat kezdő politikusoknak

Azt mondja mai sajtótájékoztatóján Kontrát Károly, a Fidesz Új Demokrácia Központjának vezetője: a második forduló tétje, hogy létrejön-e egy széles körű nemzeti egység. Véleménye szerint ezen egység létrejöttének mára "egyetlen ellensége" maradt, az MSZP, amely "semmitől sem riad vissza annak érdekében, hogy ezt a nemzeti egységet megakadályozza", még választási csalástól sem. Azt is mondja, hogy a szocialisták a szabad választás jogát akarják elvenni az emberektől, ezért a Fidesz arra kéri az embereket: "ne üljenek fel ennek a rágalomhadjáratnak", ahol kell, menjenek el választani április 25-én is, és szavazzanak a nemzeti egységre.

Ha az MSZP csal, el kell járni ellene, ez részletkérdés.

Az viszont nem az, hogy az MSZP ma nagyjából egymillió magyar választópolgárt képvisel. Még alig több mint egy hete, hogy ez az egymillió választó határozottan nem a Fidesz-féle nemzetiegység-elképzelésre szavazott (meg van közel hárommillió olyan állampolgár is, aki a Fidesz-féle nemzetiegység-elképzelésre sem szavazott).

Fel kéne fogni végre, hogy a parlamentáris demokrácia, a demokratikus választás, az állampolgár akarata és szabad véleménynyilvánítása csak látszólag szól a pártok hatalmi harcáról. Lényege szerint arról szól, hogy nincs egy kaptafára működő emberi közösség. Hogy a politikát azért találta ki az emberiség, hogy a saját közösségeit életképessé és együttműködőképessé tegye. Ezért hozott létre a munkamegosztásban egy külön réteget, a politikusokat és szerveződéseiket. Őket azért fizeti, hogy képviseljék azt a nagy számú és sokféle sokaságot, amelyet egy ország állampolgárainak nevezünk. Hogy a képviseltjeik számára az együttélés elfogadható megoldásait dolgozzák ki. Tehát a pártok kizárólag azért folytathatnak hatalmi harcot, mert az ország választópolgárai sokfélék: sokféle meggyőződésen vannak, sokféle elképzeléssel élik az életüket és eltérő módon gondolkoznak arról, hogy mi lenne jó nekik és az országuknak.

Olyan nemzeti egység nincs egy modern polgári demokráciában, amelyet egymillió plusz hárommillió ember megerőszakolásával hoz létre kétmillió-hétszázezer ember képviseletében egy párt. Olyan (látszat)nemzeti egység csak diktatúrában vagy a „szocialista demokratizmusban” van. A modern polgári demokráciában a nemzeti egység előállításának egyetlen módja van: olyan kompromisszumos megoldásokat keresni és találni az ország kormányzásával megbízott pártnak, amelyek az egymillió plusz hárommilliót is boldoggá teszik. Legalábbis nem hívják ki napi szinten az ellenállását. Legalábbis nem teszik idegesítővé és vállalhatatlanná számára a művileg kigondolt és hatalmi szóval kikényszerített „nemzeti egységet”.

Tehát nem elfelejteni: tízmilliós országot fognak kormányozni. Nem kétmillió-hétszázezrest. Ha mégis, ismét csak azt javasolhatom: vigyék a Dunántúlt.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!