rss      tw      fb
Keres

KEK KH: a hivatal többször egyeztetett az adatvédelmi ombudsmannal a szociális konzultáció ügyében

MTI 2011. június 9., csütörtök 13:32

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) visszautasítja Jóri András adatvédelmi biztos azon állítását, miszerint a szociális konzultációval összefüggő feladatok ellátására kijelölt KEK KH nem egyeztetett volna vele a konzultáció folyamatával kapcsolatban a kérdőívek megszemélyesítéséről és a válaszok feldolgozásáról - közölte a hivatal sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben az áll: az adatvédelmi biztos május 5-én munkatársa, Bártfai Zsolt kíséretében személyesen egyeztetett Vetési Ivánnal, a KEK KH vezetőjével és Szalay László elnökhelyettessel, majd május 10-én a KEK KH bejelentése alapján 00003-0014 nyilvántartási azonosítóval, Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás megnevezéssel az adatvédelmi nyilvántartásba vette a szociális konzultációs kérdőívekre választ adókkal való további kapcsolattartással összefüggő feladatok ellátását.

A hivatal szerint az adatkezelés jogalapja a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján az érintett polgárok önkéntes hozzájárulása.

Azt írják: Jóri András és Vetési Iván személyes találkozóját követően az adatvédelmi biztos munkatársai, Bártfai Zsolt és Bíró János még két alkalommal jártak a KEK KH-nál a szociális konzultáció ügyében, s ezen alkalmak egyikén sem emeltek kifogást.

"Határozottan állítjuk, hogy nem történik jogosulatlan adatkezelés tekintettel arra, hogy kizárólag azok adatait kezeljük, akik ehhez információs önrendelkezési joguk gyakorlásával írásban hozzájárultak. Ezzel együtt visszautasítjuk az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását célzó kijelentéseket" - áll a közleményben.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán közölte az MTI-vel: három alkalommal tájékoztatta a KEK KH az adatvédelmi biztost a szociális konzultáció kérdőívéről, annak megszemélyesítési módjáról, valamint a feldolgozás menetéről.

"Ezen alkalmakkor sem az adatvédelmi biztos, sem kollégái semmifajta kifogást nem jeleztek" - írta Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A miniszterelnök szóvivője úgy fogalmazott: "ezek után megalapozottan gondolhatjuk, hogy Jóri András állásfoglalását személyes ok, mégpedig a saját karrierje felőli bizonytalansága okozza".

Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy állásfoglalását egy nappal azután tette közzé, hogy megkapta az ombudsmanokról szóló törvényjavaslatot, amely az ő jelenlegi pozícióját nem tartalmazza - olvasható a közleményben.

Jóri András adatvédelmi biztos Szijjártó Péter közleménye előtt azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy nem volt előzetes egyeztetés a szociális konzultáció kérdőívéről.

Mint írta, "a miniszterelnök szóvivője tegnap azt állította, hogy KEK KH vezetői több személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal és munkatársaival, és ennek során egyszer sem hangzott el kifogás a személyes adatok védelmével kapcsolatban".

A közlemény szerint ezzel szemben a KEK KH vezetője a levelek kiküldése előtt egyetlen alkalommal, május 5-én találkozott Jóri András adatvédelmi biztossal. A hivatal vezetőjének tájékoztatása alapján a kérdőíven ekkor már nem volt mód semmilyen változtatásra, ennek ellenére azt a biztosnak nem mutatták meg.

Az ombudsman hozzátette: május 10-én a szociális konzultáció adatvédelmi nyilvántartásba vételéről értesítette a KEK KH vezetőjét. Ugyanebben a levélben arról is tájékoztatta, hogy vizsgálatot indít az adatkezelés jogszerűségét illetően. E vizsgálat keretében, már jóval a levelek kiküldése után, május 16-án és 24-én jártak munkatársai a KEK KH-ban, amikor az adatkezelés körülményeiről, az adatfeldolgozás folyamatáról kértek tájékoztatást - írta az ombudsman, hozzátéve: ezen információk felhasználásával alakította ki állásfoglalását, amelyet kedden hozott nyilvánosságra.

Az állásfoglalás szerint sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát, ezért a beérkezett kérdőíveken szereplő személyes adatokat törölni kell.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő erre reagálva kedden azt mondta: "sajnos azt kell feltételeznünk, hogy Jóri úr most megjelentetett levelét személyes motivációk indokolják, az új alaptörvény ugyanis a jelenlegi négy ombudsman helyett egy ombudsmanról beszél, és jól láthatóan Jóri úr bizonytalan személyes karrierjét illetően. Mi ennek tudjuk be ezt a levelet" - mondta akkor a szóvivő.