rss      tw      fb
Keres

A francia hírügynökség a magyar büntetőeljárás szigorításárólA magyar kormány meg akarja szigorítani a rendőri őrizetre vonatkozó előírásokat – írja az AFP francia hírügynökség.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya egy emberi jogi szervezet tájékoztatása szerint meg akarja szigorítani a rendőri őrizetre vonatkozó előírásokat. A Helsinki Bizottság közlése szerint a kormány szerdára virradó éjszaka törvénytervezetet terjesztett be a parlamentben, amelynek értelmében a jövőben bárkit az eddigi 72 óra helyett 120 órán át lehet őrizetben tartani bíró bevonása nélkül. Emellett az első két napon ügyvéd jelenléte nélkül kihallgatható lesz az illető.

A Helsinki Bizottság rámutatott, hogy ez ellentétes az uniós előírásokkal és az Európai Emberi Jogi Bíróság állásfoglalásaival. A szervezet szerint a kormány előzőleg senkivel nem konzultált a kérdésben.

A bizottság azt is közölte, hogy a tervezet előirányozza: az ügyvédtől megtagadható a betekintés az őrizet szempontjából releváns dokumentumokba. „Ez egyszerűen abszurd” – hangsúlyozta a nem kormányzati szervezet, és felszólította a képviselőket, hogy a tervezetet ebben a változatban utasítsák el.

A szavazást a rendőri őrizetről szóló tervezetről július első hetében tervezik megtartani a parlamentben, amelyben Orbán kormányának kétharmados többsége van.

Magyarország, amely jelenleg az Európai Unió soros elnöki tisztségét tölti be, már vitatott médiatörvénye miatt is hetekig a bírálatok középpontjában állt.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!