rss      tw      fb
Keres

Kettős örömhír: a pálinkafőzdék állami pénzt kapnak, nő a pálinka népszerűsége MagyarországonAz ötezer főnél kevesebb lakosú településeken a támogatható mikrovállalkozások körét a pálinkafőzdékre is kiterjesztik, mondta V. Német Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson. Így a pálinkafőzdék is hozzájuthatnak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) mikrovállalkozásokat segítő forrásaihoz. Ez maximum 35 millió forintot jelent, 60-65 százalékos támogatásintenzitás mellett. De például a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) pályázati pénzeiből is juthat erre a területre. Szerinte a pálinkafőzés ösztönzése nemcsak a hagyományok tovább élését jelenti, hanem munkahelyteremtő erő is egyben, lásd a gyümölcstermelést. A minőségi gyümölcs ugyanis nélkülözhetetlen kelléke a jó pálinkának.

A Pálinka jövőképe elnevezésű konferencián V. Német Zsolt azt is elmondta: tavaly Magyarországon 1,26 millió liter – 50 fokos – pálinkát állítottak elő a kereskedelmi főzdék. A bérfőzdékben mintegy 9 millió liter – 50 fokos – pálinkát főztek. A magánfőzés keretében a bejelentett mennyiség elhanyagolható, 100 liter alatti volt.

Az államtitkár szerint egyébként a pálinka ismertségének növelésére jó alkalmat kínált Magyarország uniós soros elnöksége. A soros elnökségi rendezvényeken, ahol csak lehetett, pálinkát is kínáltak a résztvevőknek.

Piros László, a Pálinka Lovagrend nagymester az MTI-nek arról beszélt: Magyarországon évente mintegy 1,6 millió hektoliterfoknyi – egy hektoliterfok 2 liter 50 fokos alkoholtartalmú italnak felel meg – égetett szesz kerül kereskedelmi forgalomba. Ennek a mennyiségnek a 40 százaléka volt pálinka a múlt évben. Ez utóbbi arány tíz év alatt 5 százalékról emelkedett 40 százalékra, jelezve a pálinka népszerűségének hazai emelkedését.

A nagymester közölte: a bérfőzött pálinka mennyisége 6 millió hektoliterfok körül mozog. az export mennyisége pedig az összes pálinkamennyiség mintegy 5-10 százaléka. Az éves árbevétel pedig ebben a piaci szegmensben eléri az 50 milliárd forintot.


MTI-GalamusHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!