rss      tw      fb
Keres

Rekviem egy tévéműsorért



A közszolgálati televízió reggeli műsorai a kormányváltás óta a kétharmados többség agitprop szekciójaként működnek. A műsorvezetők az éppen aktuális célok és személyek legitimálásában buzgólkodnak hivatásos alákérdezőként és hálás publikumként. Csak a kitűnő Krizsó Szilvia próbálja még megőrizni újságírói személyiségét a mostoha műsorszerkezet béklyójában. A kereskedelmi csatornák pedig hozzák a bulvár- és sporthíreknek meg a lebutított politikai információknak azt az egyvelegét, amelyet a tulajdonosok az infotainment jegyében elvárnak tőlük.

Aki pedig nem kormányzati szóvivők nyilatkozatait kívánja hallgatni, és nem sztárpárok életéről és külföldi klubok szerződött futballisták gázsijáról óhajt értesülni még reggeli előtt, annak pár hónappal korábban még volt egy lehetősége: az ATV-re kapcsolt. A reggelenként sugárzott Jam nevű műsorban hallhatott tárgyszerű hírszolgáltatást és szakszerű kommentárokat politikai, gazdasági kérdésekben. Felkészült újságírók kérdezték az illetékeseket az aktuális témákról.

Ma már ez is a múlté: az ATV reggeli műsora a kereskedelmi csatornák átlagos színvonalára zuhant vissza. A csatorna vezetőinek hivatalos magyarázata szerint nyitni akartak a reklámokra fogékonyabb és tehetősebb fiatalabb korosztály felé. A műsor struktúrája megváltozott: már nem egymást váltó kitűnő újságírók alakítják a napi adás arculatát, hanem egy héten keresztül ugyanaz a mérsékelten felkészült újságíró viszi a szót a vele szemben ülő, gyorsan cserélődő vendégekkel. Az adás végén pedig az obligát aranyoskodás: női félóra főzésről, gyermeknevelésről, szépítkezésről. Az egy vendégre jutó idő rövidebb lett: az öt-hat perc – a régi struktúra hét-tizenkét percéhez képest – lehetetlenné teszi a meghívott szakértő vagy politikus számára a téma minimális kifejtését. De a műsorvezetők sem könnyítik meg a vendégek dolgát. Rónai Egon és Gajdos Tamás bőbeszédű felvezetéssel, kommentálással tovább szűkíti a megszólalás lehetőségét. A sajátos kérdezéstechnika – szinte kizárólag igennel, nemmel megválaszolható kérdéseket tesznek fel – sem  teszi informatívvá a beszélgetéseket. Egy találomra kiválasztott beszélgetésben  –  március 24-én Szili Katalinnal  –  Rónai Egon műsorvezetőként nem kevesebb mint tizenhárom eldöntendő: igen-nem kérdést tett fel, s mindössze négy olyan miért, hogyan kérdőszóval kezdődőt, amelyre tartalmas választ tud adni a meghívott.

Így tűnt el az utolsó informatív reggeli műsor a médiaszórakoztatás  feneketlen tengerében.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!