rss      tw      fb
Keres

Jobboldali-e MagyarországTisztelt Ungváry Úr,
Záray István
(2010.04.23)


Ungváry úr, Ön rosszul látja! Nyilván el van keseredve a jobboldal (Fidesz +Jobbik, az a Jobbik, amely a Fidesz támogatásával jött létre) sikerén, de az elkeseredés még nem ok arra, hogy totálisan félremagyarázza a történteket. Eddig nem erről az oldalról ismertük Ungváry urat. A jobboldal sikere nem azért történt, mert a „magyar társadalom, a valódi arcát mutatta meg”, ami Ungváry szerint jobboldali. Egyrészt egy társadalomnak nincs arca, aztán egységes arca még inkább nincsen (terrorral lehet azt a látszatot kelteni…de az hamis).

Na de menjünk bele a mélyibe:

Az Orbán vezette Fidesz a civilizált európai demokratikus normáktól teljesen idegen módon egy gátlástalan, gyalázkodó, mindent-elutasító politizálást mutatott be az országnak (ez rengeteg kárt okozott…). Ezt tetézte a fasisztoid uszítással, amelyre mindig van vevő (lásd: cigányellenesség, antiszemitizmus, melegek elleni uszítás). Orbán nem közvetlenül tette ezt, hanem emberei által küldte az üzeneteket (ld. együtt fényképezkedés Bayerral, a gárda eltűrése stb.).

Magyarországon sosem volt demokrácia. A náci terror alól a szovjet csapatok szabadították fel az országot, de – sajnos – az ország szovjet övezetté válása miatt kapott egy újabb diktatúrát, megspékelve a gazdaság szétverésével. Az ország lakosai révetegen bámulták a fejlett nyugati demokráciákat (szerettek volna úgy élni), de ők maguk nem voltak demokraták, nem is tudták, tudhatták mi is az a demokrácia!

Miért? Mert senki sem tanította meg őket rá. Mert az ember azt tudja, amire megtanítják. Nyugat-Németországot az amerikaik-angolok megtanították kb. 10 év alatt a demokráciára, pedig ott aztán szinte mindenki acsarkodó náci volt. Ennek eredményeként Németország ma is a demokratikus jogállam mintaállama.

Ha viszont nem demokrata (tisztelet a kevés kivételnek) a magyar lakosság, akkor itt sosem lesz demokrácia, csupán annak kulisszái. Ez jól látható annak, aki itt él.

Akkor mi is történt?

Hát nem az, amit Ungváry úr ír. Hanem az, hogy az a lakosság, amelynek fogalma sincs egy demokratikus jogállam működéséről és ő maga sem tud demokratikus normák szerint viselkedni, könnyen befolyásolható erőszakos, sulykoló, populista, hangzatos szlogenek által. Ez történt! A Fidesz mindezt jól tudja, hisz kb. 15 évvel ezelőtt le is írták egy kiadványban: „a lakosság nagy része egy 12 éves gyerek megrekedt gondolkodási szintjén van, azért úgy is kell velük kommunikálni..” (nem pontos az idézet, de ez a lényeg). Az MSZP, SZDSZ ezt nem volt képes felfogni és abban a tévhitben voltak /vannak, hogy 100 oldalas programokat olvasgat az istenadta nép, holott egy 3 oldalas programot sem olvas el senki, csak néhány –magát politológusnak nevező, a történelmet alig ismerő – ifjú titán, akik aztán olyan elemzéseket adnak, hogy égnek áll a hajam tőle. Szerencsétlen MSZP új plakátja így hangzott: „új jelölt, új program” (aztán talán rájöttek…). Ezek tényleg nem ismerik a zembereket?

A Fidesz nem ad programot, csak populista szlogeneket. Sok „jó” van; ide csupán egy: „Legyen végre nemzeti egység”. Isteni! 8 éven át verik szét az országot és most nemzeti egységet szeretnének… (ki nem szeretne? holott ilyen nincs is). Ezt kajálják a zemberek.

Most már talán megérti Ungváry úr, hogy nem adekvát elemzést adott az országról.

Ui. Sajnálom, hogy milyen kevesen értik, mi történik itt. Véletlenül hallottam tegnap Orosz úr beszélgetését Ranschburg úrral. R. úr értette.

Ha viszont ilyen kevesen vannak, akik értik, mi folyik itt, akkor ne csodálkozzon senki azon, hogy Magyarország a XXI. században hipp-hopp visszacsúszik 80 évet, annak sok negatív következményével ( a szomszédok meg ahasukat fogják a röhögéstől).


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!