rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. április 21.

Katona Tamás a Pénzügyminisztérium államtitkára


Bolgár György:
Nem tudom hogy egy államtitkár is kapkodja-e a fejét, vagy már nem szokta, én még újságíróként igen, mert egyfelől ugye Kövér László tegnap kijelentette, hogy idén biztosan nem lesz adócsökkentés. Most meg hallom a mi híreinkben, hogy Orbán Viktor Rakamazon egy újságírói kérdésre azt mondta, hogy lesz, bízzanak bennem. Ön szerint lehet? És ha esetleg lehetne, mert elvileg természetesen mindent lehet, akkor milyen következményekkel járhat egy évközbeni adócsökkentés?

Katona Tamás: – Természetesen év közben is lehet adót csökkenteni, volt erre precedens, de itt nem a technikai kérdésről van szó, hanem arról, hogy lesz-e radikális adócsökkentés, ahogy ezt a Fidesz a választási kampányban ígérte, illetve sugallta. Kövér László tegnapi kijelentése engem abszolút nem lepett meg, mert erre a Fidesznek, a Fidesz-kormánynak nemigen lesz lehetősége. Nincs olyan mozgástere, amely megengedné, hogy jelentős adócsökkentést hajtsanak végre. Egyébként mi csökkentettük a munkával kapcsolatos terheket, mégpedig elég jelentősen, hiszen a személyi jövedelemadót is csökkentettük, és a járulékot is csökkentettük öt százalékponttal most, január elsejétől. További csökkentésre nemigen van lehetőség.

– Legalábbis ebben az évben, mert az Önök által elfogadott, illetve javasolt és aztán a parlament által elfogadott törvény szerint jövőre tovább csökkennek a munkavállalókra nehezedő személyijövedelemadó-terhek. Mennyire? Mi van a jövő évi tervekben 2011-től?

– Az idei évben a személyi jövedelemadót olyan jelentősen csökkentettük, hogy a munkavállalók, illetve az adózók 91 százaléka az alsó kulcs szerint adózik. Azt gondolom, hogy ez nagyon jelentős csökkentés. Ezt azért említem, mert talán így fontosabb vagy könnyebben érthető, mintha számokat mondanék.

– De azért mondhatjuk azt is, hogy az tizenhét százalék csökkentést jelent.

Egyébként igen, de mondom: az a lényeg, hogy ez már tényleg olyan alacsony kulcs, hogy gyakorlatilag az adózók kevesebb mint tíz százaléka éri el a felső kulcsot. A felső kulcs most ötmilliónál kezdődik, jövőre pedig már tizenöt millió fölött lesz, tehát jövőre gyakorlatilag az adózók 99 százaléka fog az alsó kulcs szerint adózni.

– Ez azt jelenti, hogy kvázi egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszert vezetnek be ugye?

Igen, illetve a legmagasabb jövedelmekre lesz egy magasabb adó. Azt gondolom, hogy ez a szolidaritás kötelező intézményébe tartozik, tehát nem is akartuk megszüntetni.

– De ez az adókulcs csak a legfelső egy százaléknál marad meg.

Igen, természetesen. Ezen felül persze más típusú adókat is meg lehet vizsgálni, de ennél több adócsökkentésre nem hiszem, hogy idén még van lehetőség. Csak akkor van lehetőség – és ebből a szempontból érdekes a Fidesz vezetőinek kettős beszéde –, ha a költségvetési kiadásokat is jelentősen csökkentik.

– Valakiktől tehát el kellene venni pénzt, úgy lehetne a kiadásokat csökkenteni.

Így van, igen. Vagy fizetősnek kell lennie bizonyos szolgáltatásoknak az egészségügyben, kevesebb lenne az iskola, csökkenteni kellene bizonyos szolgáltatások színvonalát, de szociális juttatásoktól is el lehet venni a pénzt; sok mindent lehet.

– El lehet bocsátani százezer közalkalmazottat és így tovább.

Igen, igen. Azért mondom, hogy ez kettős beszéd, mert csak a felét mondják el annak, ami lehet. Tehát vagy az az igazság, amit Kövér László mondott: hogy nem lesz adócsökkentés – szerintem egyébként így lesz. Vagy az a féligazság érvényesül, amit Orbán Viktor mondott, de ehhez hozzá kell tenni a másik felét is: hogy ekkor bizony komoly megszorítások lesznek.

– Azért érdeklődtem a jövő évi személyi jövedelemadósávhatár-eltolásról, mert ugye ez további könnyebbség az adózóknak.

Természetesen.

– A kilenc százalékuknak. Ám Kövér szavaiból az derült ki, hogy a munkavállalókra vonatkozó terheket már nem is ebben a ciklusban, tehát nem ebben a négy évben, hanem csak utána csökkentik. Ezek szerint már biztosak a majdani győzelmükben, hiszen az utána következő két évben, azaz hat év múlva tervezik elérni, hogy akkorra a környező országok, versenytársak átlagához igazodjanak a munkavállalókra nehezedő terhek. Viszont ha jövőre Magyarországon tizenhét százalékos lesz a gyakorlatilag mindenkire vonatkozó személyijövedelemadó-terhelés, akkor ez még magasabb lesz, mint amekkora a közép-kelet-európai versenytársaknál?

Nem. Maga a személyi jövedelemadó biztosan nem. A tizenhét százalék abszolút versenyképes. Itt nyilván a vállalkozásokról lehet szó.

– Én azért emeltem ki kifejezetten a munkavállalókat, mert Kövér is tett egy distinkciót. Azt mondta, hogy négy éven belül vagy a négy év végére, azaz a ciklus végére a magyar vállalkozók átlagos adóterhelését hozzáigazítják a közép-európai versenytársakéhoz, hat év alatt pedig a munkavállalók adóterhelését is. Csakhogy ebből vagy az következik, hogy akkor jövőre mégsem vezetik be az említett további adósáv-kiterjesztést – esetleg úgy, hogy a törvényt megváltoztatják –, vagy mindebből az következne: nem tudják, hogy ez a terhelés már ma is a versenytársak szintjén van.

Én azt gondolom, hogy inkább úgy tesznek, mintha nem tudnák. Pontosabban itt van egy rugalmas elszakadás a korábbi ígéretektől, hiszen ők radikális azonnali jelentős adócsökkentést ígértek a kampányban, és most már látják – illetve szerintem akkor is tudták –, hogy ez nem megvalósítható. Most megpróbálnak ettől óvatosan elszakadni. Hiszen ha azt mondjuk, hogy négy év alatt csökken a vállalkozások adója, hat év alatt pedig a munkavállalóké, akkor ez már a következő ciklusra terjed ki, és ha tíz év alatt emelik a munkavállalók vagy a munkahelyek számát egymillióval, akkor ez már harmadik ciklusra vonatkozik. Viszont ezek nem túl radikális változások.

– Ha a Fidesz valamiért mégis megváltoztatná az érvényben lévő törvényt, és 2011-től nem terjesztené ki a tizenhét százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot a munkavállalók 99 százalékára, ez mennyi adóbevétel-növekedést eredményezne? Hiszen ez a sáveltolás adóbevétel-csökkenést jelentene a kincstár számára, ellenben ha nem vezetik be, akkor több adó folyna be. Ez körülbelül mennyi pénz lenne?

– Lényegében nem csökkenne, de körülbelül százötvenmilliárd forintról van szó.

– Tehát ha visszavonnák ezt az intézkedést, akkor százötvenmilliárddal több folyna be, mert magasabb kulcson adózna ez a bizonyos plusz százalék?

Igen, de azt mondtam, hogy nem csökkenne, és azért nem, mert ez az összeg még idén befolyik.

– Igen, most befolyik. De akkor a jövő évi tervhez képest ők megspórolnának százötven milliárd forintot.

Pontosan.

– Pusztán azzal, hogy nem léptetik érvénybe a jelenleg érvényes törvényt.

Igen, de ezzel a középosztályt nehezebb helyzetbe hozzák. Tehát pontosan azt nem tudják teljesíteni, amit ígértek, de talán nem is annyira akarják teljesíteni.

– Lehet, hogy ez az egyik célja vagy egyik eszköze a Fidesz gazdaságpolitikájának? Hogy azt, amit Önök elkezdtek, inkább nem is folytatják, majd ebből az eredeti tervekhez képest lesz százötvenmilliárd többletük, amit majd másra lehet fordítani?

A kutatók és a gazdaságpolitikával elméleti szinten foglalkozók tulajdonképpen most nagyon jó helyzetben vannak, mert szárnyalhatnak a gondolatik.

– Kutathatnak a pénz után.

– Tények persze nincsenek, semmit sem tudunk arról, hogy mit tervez a Fidesz azon kívül, hogy ha rájuk szavazunk, akkor másnaptól minden jól megy. Hétfőn reggel kinéztem az ablakon, és láttam, hogy szakadt az eső, pedig azt mondták, hogy egy másik napra ébredünk. Nem tudjuk, hogy mit terveznek, hiszen ezt még most se nagyon árulják el, illetve most kezdték el kiszivárogtatni – gondolom nem véletlenül, mert náluk nem nagyon divat a kibeszélés. Ahogy én értékelem, most egyszerűen bajban vannak, mert látják, hogy az ígéretek nyilvánvalóan nem teljesíthetők. Nemcsak konkrétan nem, hanem még elviekben sem teljesíthetők azok az irreális ígéretek, amelyeket ők megfogalmaztak.

– Márpedig közeledik az ígéretek beváltásának ideje.

Bizony. De legalábbis a számonkérés lehetősége nemsokára megadatik.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái