rss      tw      fb
Keres

Lázár: Politikusbűnözők, gyors és lassú bíróságok, a bűnözők oldalán álló védőügyvédekLázár János napirend előtti felszólalása az Országgyűlésben „Tisztaság és gyorsítás” címmel 2011. június 20-án

A magyar polgár elveszítette a közbizalmát

Az elmúlt esztendőben sokan csodálkoztak azon, hogy a magyar választópolgárok hogyan adhatnak egy politikai erőnek ilyen mértékű felhatalmazást, és a kedélyek még ma sem nyugszanak az ebből kiinduló vita miatt. Sokan nem értették meg, hogy a magyar választópolgárok elveszítették a közbizalmukat, a bizalmukat a régi hatalmat és politikát gyakorlókban, amink egyik oka az, hogy akik korábban bizalmat kaptak, politikai lehetőséget kaptak és hatalmat gyakoroltak az országban nyolc éven keresztül, büntethetetlenek voltak. Nem lehetett őket elkapni. Kialakult az emberekben egy olyan érzés, hogy aki politikus, az szabadon lophat, csalhat, hazudhat, ennek semmiféle következménye nincsen. Kialakult egy olyan érzés az emberekben nyolc év kormányzás alatt, hogy akik fölül vannak, azok bármennyit lophatnak és bármit megtehetnek.


Merik-e a politikusokra vonatkozó büntetőeljárási szabályokat megváltoztatni?

A Fidesz MPSZ azon képviselői, akik az alkotmányügyi bizottságban ülnek, néhány nappal ezelőtt benyújtottak egy törvényjavaslat-csomagot, amely a közélet tisztasága és a büntetőeljárások gyorsítása céljából született meg. Ez a törvényjavaslat annak a próbája, hogy akik ma parlamenti képviselők, itt ülnek az országgyűlésben, merik-e politikusként a politikusokra vonatkozó büntetőeljárási, polgári peres eljárási és általában a különböző játékszabályokat megváltoztatni. Van-e a mai politikai elitben annyi bátorság, hogy szigorítsa a politikusokra vonatkozó büntetőeljárásoknak a feltételeit? Vagy a mostani politikai elit, a mostani hatalmat gyakorlók, azok cinkosai az elmúlt nyolc év hatalmat gyakorlóinak. Ez a tétje annak a törvényjavaslatnak, amelyet képviselőtársaink javasolnak megfontolásra az országgyűlésnek. A közbizalom visszaállítása. A korrupcióellenes valódi küzdelem lesz a tétje ennek a küzdelemnek, amelyben mi mindenkire  számítunk, aki parlamenti képviselő.


A szocialisták büntetőpolitikája mentesítette a politikai osztályt

Azt kérjük a parlamenti képviselőtársainktól, hogy tegyenek javaslatokat, mondják el a véleményüket, és vegyenek abban részt, hogy maguk a politikusok tegyenek rendet a közéletben, és szigorodjanak a politikusokra vonatkozó szabályok, és a nagy gazdasági bűncselekményekre vonatkozó szabályok, amelyek alapvetően voltak képesek a közbizalmat az elmúlt nyolc esztendőben megrendíteni. A szocialista pártnak olyan büntetőpolitikája érvényesült, amely lassú volt, enyhe volt és kivételező volt. Olyan kivételeket tett, amely a politikai osztályt mentesítette a politikai felelősség alól. Akik a mi javaslatunkat támogatják, azok azt támogatják, hogy a Kulcsár-ügy, a Tocsik-ügy, a Postabank-ügy ne ismétlődhessen meg, ne ússzák meg, és ne teljen tizenöt évbe, amíg az igazság közelébe juthatunk. Természetesen lesznek olyanok, akik Tocsik Márta mellé állnak, akik Princz Gábor mellé állnak, és akik természetesen Kulcsár Attila kezét akarják még most is fogni. Ez a vízválasztó vonal. Képesek lesznek-e a politikusokra vonatkozó szabályokat szigorítani, és ezen büntető ügyekben képesek lesznek-e gyorsítani az eljárást.


Miért kellene szándékosan a lassú bíróságokra vinni a politikus-bűncselekményeket?

Mi nem szeretnénk mellébeszélni. Nekünk az a világos meggyőződésünk, az a tapasztalatunk, hogy Magyarországon vannak olyan bíróságok, amelyek lassúbbak, és vannak olyan bíróságok, amelyek gyorsabbak. Miért ne vihetnénk azon bíróságok elé a politikusok által elkövetett bűncselekményeket, amelyek gyorsabbak? Miért kellene szándékosan a lassú bíróságokra vinni a politikusok által elkövetett bűncselekményeket?


A bűnözők oldalán álló, pénzt kapó védőügyvédeket tetszenek támogatni?

Nekünk igen, az a meggyőződésünk, hogy egy büntetőeljárásban az első huszonnégy órának igenis fontos szerepe van. A bizonyítékok megszüntetése, elrejtése, az egész büntetőeljárás megakadályozására tett kísérletekkel volt tele az elmúlt nyolc év büntetőeljárás-története, amikor politikusok vagy közéleti szereplők kerültek a közvetlen fókuszába az ügyeknek.

Igen, mi értjük azt, ami az ügyvédi kamara mond. De azért azzal legyünk tisztában: a védőügyvédek azért dolgoznak, hogy a politikusbűnözők megússzák. Mi meg azért kell hogy dolgozzunk, hogy az emberek pénzét megvédjük. Ez a különbség a kettő között. El kell dönteni, hogy a bűnözők oldalán álló, pénzt kapó védőügyvédeket tetszenek támogatni, vagy pedig azon az oldalon állnak, ahol mi szeretnénk, ha az állam büntetőigénye és az állam büntetőpolitikája érvényesülne. [növekvő zaj]


Kövér: Akit még nem érint ez a probléma

[Kövér László házelnök közbeszól]: Felhívnám a figyelmét mindazon képviselőtársainknak, akit még nem érint ez a probléma, ő addig legyen szíves csendben lenni. [nevetés, taps]


Végre az igazság győzedelmeskedhessen

[Lázár frakcióvezető folytatja]: Tisztelt képviselőtársaim, mi megfontoltuk az észrevételeket, javaslatokat, és ennek jegyében terjesztettük be az országgyűlés számára ezt a fajta büntetőeljárási és polgári perrendtartási módosítási javaslatunkat, és én azt szeretném kérni Önöktől, hogy a közbizalom helyreállítása érdekében támogassák a javaslatot, és segítsenek abban, hogy a politikusbűnözőkre vonatkozó szabályok szigorodjanak, és aki politikusként visszaél a köz bizalmával, az kiérdemelje méltó jutalmát, és végre az igazság győzedelmeskedhessen.

_________________

Forrás: MTV videó

Írásaink a büntetőeljárás fideszes módosításáról:

Fleck Zoltán: Törvénymódosítás aljas indokból
Cserni János: Asszertív technikák
Mihancsik Zsófia: Illusztráció Fleck Zoltán és Cserni János írásához
Bauer Tamás:  Bolsevikok

És ajánljuk Bauer Péter Ötödik pecsét című írását, különös tekintettel erre a részre: „Meggyőződésem, hogy a kormánypárt 262 képviselőjéből jóval több mint kétszáz tudja: amit csinálnak kormányzás címén, az alkotmánysértő, antiszociális, felháborítóan igazságtalan és szembemegy nemcsak az Unió, de a római jog két évezredes normáival is. Mégis, rendületlenül szavaznak, helyeselnek, beterjesztenek, ahogy a Vezér elvárja. Ők vannak igazán megalázva és megfélemlítve, és elvesztették önbecsülésük (ha volt egyáltalán ilyen) maradékát is: teljes erőből, szüntelenül pofozzák a kikötött halálraítélt arcát, amíg elvárják tőlük, amíg ebből hasznuk van. A távoli jövőben, egy rendes társadalomban senki nem fog szóba állni velük.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!