rss      tw      fb
Keres

Fővárosi Közgyűlés - Az eddigi zászló már, az új zászló még nincs kinn a Városházán

MTI 2011. június 22., szerda 11:31

Az eddigi budapesti zászló már nincs kinn a Városháza épületén, az újból pedig még nem készült el egyetlen "hivatalos" darab sem.

A Jobbik-frakció azonban feltehetőleg számított arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadja Tarlós István javaslatát, mert az ellenzéki képviselők az asztalukra már kitették a főváros új zászlójának kicsinyített mását.

Így a szerdai ülésen háromféle zászlócsoport jelenik meg: a főpolgármesteri pulpitus mögött három nemzetiszínű zászló, a jobbikosok előtt a párt zászlója és az új fővárosi zászló, míg a szocialista képviselők asztalán a magyar, az európai uniós és az eddigi fővárosi zászló látható.

Az MSZP képviselői azért tették ki már korábban a három zászlót valamennyi képviselőjük elé, mert így kívántak tiltakozni amiatt, hogy a városvezetés "csak" a nemzeti lobogót jelenítette meg a Városháza dísztermében.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntött a korábbi vörös-(arany)sárga-kék zászló lecseréléséről és az új - fehér színű, piros-fehér zöld színnel szegélyezett, közepén az eddigi címert ábrázoló - zászló elfogadásáról. A képviselők 21 igen és 2 nem szavazattal határoztak erről. A Fidesz és a Jobbik képviselői igennel, az LMP-frakció tagjai nemmel szavaztak, az MSZP képviselői nem nyomtak gombot a szavazásnál.

Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint Budapest eddigi zászlaja más zászlóval könnyen összetéveszthető a nagyfokú hasonlóság miatt.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője a vitában azt kifogásolta, hogy a városvezetés úgy változtatja meg Budapest szimbolikáját, hogy sem szakmai, sem civil szervezeteket nem vont be a döntés előkészítésébe.

Hanzély Ákos, az LMP képviselője is úgy vélte: az új zászló "nem kellően egyeztetett állapotot képvisel, nem képviseli a főváros teljes lakosságát”.

Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor azt mondta: "az új zászló kifejezi, hogy Budapest a nemzet fővárosa, kifejezi a nemzet egységét".

A fővárosi zászlók cseréje körülbelül 10 millió forintba kerül, ezt a pénzt az általános tartalék előirányzatából csoportosítják át. A változás augusztus 15-én lép hatályba.