rss      tw      fb
Keres

Magyarországot méltatta egy amerikai kongresszusi képviselő

MTI 2011. június 24., péntek 19:25

Magyarország demokrácia iránti elkötelezettségét méltatta az amerikai kongresszusban - a száz éve született Ronald Reagan elnök szobrának jövő heti, budapesti felavatásával kapcsolatban - Dan Burton indianai republikánus képviselő, akinek csütörtöki állásfoglalását a Congressional Record című hivatalos törvényhozási közlöny jelentette meg.

A politikus rámutatott: Magyarországnak a demokrácia iránti tartós elkötelezettsége tanúságtétel a világ számára, hogy a szabadság és a demokrácia minden nép számára elérhető. A képviselő Magyarországot "Amerika egyik legnagyszerűbb szövetségesének és egyik legrégebbi barátjának" nevezte, és örömének adott hangot, hogy a két ország közösen ünnepli a "szabadsághős" Reagan elnököt.

Burton az általa a képviselőház elismerésére méltó magyarok között megemlítette Farbriczy Kováts Mihályt, aki az akkor még párizsi nagykövet Bejamin Franklinnek ajánlotta fel szolgálatait, és akinek kulcsszerepe volt az első amerikai katonai lovas egység felállításában. Fabriczy  életét vesztett az amerikai függetlenségi háborúban.

"Nem sokkal Farbriczy halála után az amerikaiak elnyerték függetlenségüket, Magyarország és népe szabadságához egy sokkal hosszabb harcra volt szükség" - hangsúlyozta a képviselő. Rámutatott, hogy Kossuth Lajos a második politikus volt, aki a kongresszus két házának együttes ülésén szólalhatott fel.

Burton emlékeztetett rá, hogy csaknem kétszáz évvel az amerikai forradalom után a magyar népnek a kommunista uralom elleni felkelését csak a szovjet csapatok beavatkozása tudta elnyomni. A folytatódó küzdelemben 1989 hozta el a győzelmet, amikor Magyarország megnyitotta nyugati határát és a volt szovjet blokk országai közül elsőként alakult át nyugati típusú parlamenti demokráciává, s alkalmazta a szabad piacgazdaság elveit. Az ország az IMF, a Világbank, a NATO és az EU tagállama lett, s ez utóbbiban az utóbbi fél év során az elnökséget is betöltötte.  

Felidézte, hogy az elmúlt három évtized során az Egyesült Államok - amely több mint másfél millió magyar-amerikai hazája - anyagi és szakmai támogatást nyújtott az alkotmányos, demokratikus rendszer és a szabad piacgazdaság kiépítésében. Dan Burton fontosnak nevezte, hogy az amerikai közvetlen beruházások pozitív hatással voltak a magyar gazdaságra.

A képviselő szerint Magyarország maga is a szabadság globális támogatójává vált. Ezzel kapcsolatban felidézte nyugat-balkáni, iraki és afganisztáni szerepvállalását.

"Magyarország tartós szabadság iránti elkötelezettsége okán Magyarország Amerika kulcsfontosságú szövetségesévé és Európában fontos stratégiai partnerévé vált" - szögezte le a képviselő és arra szólította fel a két országot, hogy a demokráciába, a jogállamiságba, a sokszínűségbe, a toleranciába és társadalmi mobilitásba vetett közös hit alapján a továbbiakban is mozdítsák előre a globális szabadság ügyét.