rss      tw      fb
Keres

Belgium megfelezi afganisztáni katonasága létszámát

MTI 2011. június 26., vasárnap 15:01

Pieter De Crem belga védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy jövőre  felére csökkentik az Afganisztánban állomásozó belga csapatok számát.

A brüsszeli kormány ez év végéig garantálta legfeljebb 626 belga katona részvételét a nemzetközi stabilizációs erőkben (ISAF). Jelenleg Kabulon (325) kívül két tartományban, Kunduzban (127) és Kandaharban (116) állomásoznak belga egységek. A csapatkivonás főként a fővárosra vonatkozik majd, a kabuli repülőtér védelmét ellátó katonákat mind hazavezénylik.

Pieter De Crem tárcája világossá tette, hogy a csapatcsökkentés nem érinti az afgán hadsereg kiképzését, azt a törekvést, hogy az ország biztonsága fölött teljes egészében Afganisztán őrködhessen majd. A kiképzés folyamatos, és egyre eredményesebb, ugyanakkor elkerülhetetlen is annak érdekében, hogy az afgán hatóságok saját kezükbe vegyék a biztonság szavatolását - hangsúlyozta a védelmi tárca szóvivője.

A belga döntés Barack Obama amerikai elnök szerdai bejelentését követi: Washington 2012 nyaráig 33 ezer amerikai katonát von ki Afganisztánból.