rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. április 22.

Bolgár György kérdései a 2010. április 22-ei műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy lefutott-e már a választás, vagy a két és félmillió szavazó még úgy érzi, érdemes elmennie a második fordulóra. Tudják-e mozgósítani híveiket a pártok és mire? Ezzel összefüggő témánk, hogy Kövér László kizárta az idei adócsökkentést, Orbán Viktor azonban megint kétértelmű volt, bízzanak bennem, mondta. Bízzunk?

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy a Jobbik jelöltje visszalépett az edelényi polgármester, Molnár Oszkár javára. Így a volt fideszes képviselő, akit rasszista kijelentései miatt nem indítottak, könnyen legyőzheti függetlenként a fideszes jelöltet. Emiatt aztán Orbán Viktor is elment ma Edelénybe, ahol a görög katolikus templom előtt egy székre állva, pódiumon köszöntötte a helyieket. Ennél átkozottabb, bonyolultabb helyzetet, mint ami itt kialakult, a legjobb drámaírók sem tudtak volna papírra vetni, mondta. Madách, Shakespeare és Molnár Oszkár?

És végül mit gondolnak arról, meg tudja-e és meg akarja-e akadályozni a Fidesz a jobbikos képviselők gárdaegyenruhás bevonulását a parlamentbe?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


A majdani adócsökkentésről és nyugdíjrendszerről
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke


Bolgár
György: - Egy rövid kérdéssel kezdem, mert úgyis tudom, hogy nem válaszolna arra, hogy valóban miniszterelnök-helyettes lesz-e, de arra talán tud, hogy véleménye szerint jó elképzelés-e, hogy nem lesz külön pénzügyminiszter, ha igazak a hírek?

Varga Mihály: - Hadd kezdjem azzal, hogy még a választások sem értek véget. Pont azzal kezdte Ön is a műsor felkonferálását, hogy elmennek-e a szavazók, mi lesz a választások második fordulójában. Miért gondolja, hogy erre a kérdésre már egyből konkrét és határozott válaszom van? Várjuk meg a választások eredményét, majd ha a köztársasági elnök kijelöli a miniszterelnököt, az összeállítja a kormányt és döntenek az illetékesek a kormánystruktúráról, akkor esetleg lehet erre a kérdésre válaszolni. Egyben biztosak lehetünk, ez a mostani szerkezet talán nem a legmegfelelőbb arra, hogy az ország előtt álló gondokat orvosolni tudja.

- Azért gondolom, a Fidesz elnökségében rendszeresen tárgyalnak arról, hogy akkor milyen szerkezet lenne jó?

- Nézze, erről már akkor beszéltünk, amikor még a választások el sem indultak. Hiszen, gondolom, minden párt úgy indul el a választási kampányban, hogy elképzelése van a jövőről, arról hogy mit szeretne tenni. Épp ezért emlékeztetném arra, hogy a Fidesz már 2007 decemberében az erős Magyarország programban megfogalmazta, hogy milyen irányokban lát szükségesnek változásokat az országban.

- Abban azért nem volt az benne, hogy ne legyen külön pénzügyminiszter. De zárjuk le ezt a témát, mert látom, hogy nincs abban a helyzetben, hogy erről véleményt mondjon. Hiszen még nincs nyilvánosan előterjesztve.

- Bocsánat, miért ne volnék? Véleményem lehet minden kérdésről.

- Akkor az Ön véleménye szerint jó az, hogyha nincs pénzügyminiszter? Vagy jó volna?

- Gondolom, most azért hívott engem, hogy a Fidesz alelnökétől vagy a Fidesz egy tagjától a Fidesz álláspontjáról tájékozódjon.

- Abszolút.

- A Fidesznek nincs ebben álláspontja, nyilván ha a választások lezárulnak, akkor születnek majd olyan döntések, amelyek már konkrét álláspontot is jelentenek.

- Akkor vágjunk a közepébe. Azt már Kövér László is mondta, és talán nem is ő egyedül, hogy ebben az évben már ne számítsunk adócsökkentésre, és aztán megismételte azt, amit Orbán Viktor vállalkozók előtt mondott néhány hete, hogy négy év alatt lehet fokozatosan a vállalkozók terheit, hat év alatt pedig a munkavállalók terheit a közép-kelet-európai versenytársaink terhelési szintjére csökkenteni. Ezt akkor vehetjük készpénznek? Már csak azért is kérdezem ezt, mert Orbán Viktor viszont egy másik gyűlésen azt mondta, hogy bízzanak bennem, ugyanerre a kérdésre. Akkor lesz vagy nem lesz idén adócsökkentés?

- Azt tudom erre válaszolni, hogy sokféle vélemény van, mint ahogy sokféle adó is. Nem tudom, hogy Kövér László pontosan miről beszélt, lehet, hogy egy konkrét adóról beszélt, ez nem derült ki számomra a tudósításokból. Az ő véleménye az, hogy a mostani költségvetési helyzet nem teszi ezt lehetővé, hogy valamilyen adó csökkenjen. Még egyszer mondom, a pontos szöveget nem ismerem. De abban biztos vagyok, és ezt a Fidesz választási programja is tartalmazza, hogy adócsökkentés nélkül az ország nem tud talpra állni. Tehát ha Orbán Viktor tegnap azt mondta, bízzanak bennem, lesz adócsökkentés, akkor a Fidesz programját idézte, és szerintem ez a mértékadó egy párt jelöltjei számára. Igen, lesz adócsökkentés, amennyiben a következő kormány mögött fideszes támogatás lesz a parlamentben.

- Az lesz, ezt már Ön is tudja, én is tudom, mindenki tudja.

- Akkor azt hiszem, hogy megnyugtató választ tudtam Önnek adni, ennek örülök. Tehát lesz adócsökkentés bízzon bennünk.

- Csak azt nem tudni, hogy idén lesz-e.

- Erre azt mondhatnám, hogy mire az új kormány feláll, számoljunk együtt, 25-én vége a választásoknak, a köztársasági elnök kijelöli a miniszterelnököt, majd kormányalakítás, a kormányprogram elfogadása, az új parlament összeülése következik. Tehát valamikor május-június végén lesz kormány. Én megértem a türelmetlenséget, esetleg lehet, hogy még néhány hónapot Kövér László szerint várni kell az adócsökkentésig. Én magam biztos vagyok abban, hogy már ebben az évben is lesz adócsökkentés.

- Akkor tartsunk egy kis hatásszünetet. Ez fontos mondat volt. Lesz-e azonnali radikális adócsökkentés, amit Orbán Viktor még tavaly novemberben egyértelműen megígért az ATV-ben?

- Bolgár Úr, Ön emeli a tétet, úgy látom és a hangjából is ezt veszem ki. Még egyszer mondom, a mai tudásom szerint annyit tudok csak mondani, biztos, hogy lesz adócsökkentés. Nyilván a költségvetési helyzet befolyásolhatja ezt a döntést, hogy mely adónál és hol milyen tételeket kell legelőször felülvizsgálni. Erre ma azért tudok nehezebben válaszolni, mert ahhoz bele kéne látnom a költségvetés aktuális helyzetébe. Nyilván van erről információnk, Ön is tudja azt, hogy az év első három hónapjában az egész évre tervezett hiánynak már közel hetven százaléka teljesült. Tehát olyan túlságosan jól nem állunk.

- Pont úgy állunk, mint 2002-ben.

- Nem, nem úgy állunk. Ha megnézi, hogy nominálisan milyen hiánymértékek voltak 2002-ben és milyen van 2010-ben, akkor jól láthatja, hogy sajnos ég és föld a két helyzet.

- Nominálisan. De arányaiban ugyanaz a helyzet.

- Ha arányaiban ahhoz viszonyítanám, hogy az egész évre tervezett hiánynak hány százaléka teljesült, még akkor sem lenne igaz ez a mondat. Ugyanis Katona Tamás államtitkár úr, amikor erről beszélt a sajtótájékoztatón, akkor egy május végi adatot hasonlított össze egy március végi adattal. Ami szerintem a KSH volt elnökétől nem egészen tisztességes.

- Most fejben a márciusit a májusival nem tudom összehasonlítani, de arra emlékszem, hogy júniusra, vagyis a félévre, ami teljesen a Fidesz költségvetésének volt még a következménye, 96 vagy 98 százalékot értek el. Tehát a teljes évi hiánynak a teljes összegét felemésztették gyakorlatilag.

- Akkor már egy új kormány volt.

- Június azért még nem az új kormány.

- Azért én már nem tudok felelősséget vállalni, amit Medgyessy Péter vagy László Csaba döntésként akkor hozott, de szerintem a választókat talán ez kevésbé is érdekli, a választók inkább előre szeretnének nézni.

- Nézzünk. Egyetértek Önnel.

- Én most azt tudom mondani, hogy adócsökkentés lesz, enélkül a gazdaság nem tud talpra állni. Emellett persze szükség van a gazdaság fejlesztésére, szükség van jó gazdaságdiplomáciára, szükség van a hazai kis- és középvállalkozások támogatására. Ön most ennek a dolognak egy elemét, az adócsökkentést emelte ki, egy aktuális fideszes nyilatkozat miatt. Én azt tudom Önnek mondani, hogy egy olyan gazdaságpolitikában gondolkozunk, ami reméljük, hogy legalább olyan eredményes lesz, mint amilyen 1998 és 2002 között volt.

- A radikális és azonnali adócsökkentést nehezen tudom összeegyeztetni azzal, amit Orbán Viktor mondott többször is, hogy négy év alatt fokozatosan kell csökkenteni az adót. Én ebben látok logikát, gazdasági ésszerűséget, hiszen az azonnali csökkentés óriási adóbevétel-kiesést jelentene. Tehát nagyon nehéz volna megcsinálni. Ön szerint melyik lesz megvalósítva, az azonnali radikális vagy a fokozatos?

- Azt hiszem, hogy az elmúlt évek arra mindenképpen példát szolgáltattak, hogy ha nincs egy kritikus tömege az adócsökkentéseknek, tehát nincs átütő ereje, akkor egy adócsökkentés majdhogy nem elvesztegetett dolog. Nem akarom felsorolni, hogy az elmúlt húsz évben hányféle olyan adócsökkentés volt már, amitől mindenki valami nagy fordulatot remélt. Egyrészt kiderült az, hogy ha nincs kritikus tömeg, akkor nem produkál hatást, és az is kiderült szerintem, hogy ha nincs mellérakva egy gazdaságfejlesztési irány, ha nincs mellérakva egy olyan gazdasági diplomácia, amely piacszerzést és piacvédelmet is magába foglal, akkor a dolog nem sokat ér. Tehát ne kívánja azt tőlem, hogy egy részelemét gondoljam olyannak, amitől az egész gazdaság meg fog fordulni. Abban hiszek, hogy egy strukturált, jól szervezett, rendszerezett munkával azt a helyzetet, ami kialakult ma Magyarországon, meg lehet fordítani.

- Ha Önök hat év alatt akarják a munkavállalókra nehezedő terheket régiós szintre levinni, akkor ez azt is jelentheti esetleg, hogy a jövő évre már törvényileg betervezett további személyi jövedelemadó csökkentést, vagyis a 17 százalékos kulcs kiterjesztését gyakorlatilag mindenkire nem akarják életbe léptetni?

- Hadd térjek vissza ahhoz, hogy mégiscsak meg kéne várni a második forduló választását.

- De hát nyerni fognak.

- Többször elmondtam én magam is, de mások is, hogy nagyobb támogatás, nagyobb lehetőség, gyorsabb intézkedések. Ha most mondhatom Önnek ugyanazt, nagyobb támogatás, nagyobb adócsökkentés is, mert gyorsabban lehet adócsökkentő lépéseket is meghozni. Még egyszer mondom, egészen pontosan belelátni abba, hogy mit is örököl egy következő kormány, nem lehet. Ehhez egy átadás-átvétel kell, és ez fogja meghatározni a következő kormány gazdasági mozgásterét is.

- Tehát azt még nem tudja megmondani e pillanatban, hogy jövőre végrehajtják-e a törvényben megfogalmazott további személyi jövedelemadó csökkentést, vagy nem?

- Annyit tudok Önnek mondani, hogy ma a legtöbb elemző már egyetért abban, hogy ez a szuperbruttósításnak nevezett intézkedéscsomag nem érte el a kívánt és remélt hatást. Ezt szerintem már lassan Oszkó Péter is belátja, remélem, majd őt is megkérdezi erről. Én úgy érzem, hogy az egész személyijövedelemadó-rendszer, de az egész magyar adórendszer is megérett egy átalakításra.

- Értelmezhetem akkor ezt úgy, hogy nem léptetik életbe?

- Én nem akarom Önt befolyásolni, valószínű nem is tudnám. Nyilván úgy értelmez minden mondatot, ahogy azt Ön jónak látja vagy gondolja. Annyit tudok Önnek mondani, hogy ez a rendszer megérett a felülvizsgálatra és ebben remélem, hogy Ön is osztja a véleményemet.

- Akkor még egy kérdést engedjen meg nekem, mert azóta nem volt alkalmunk beszélgetni, hogy szóba hozta ezt a svéd nyugdíjmodellt és aztán gyorsan le is vették napirendről. Én nem tartom ezt ördögtől valónak, ne értsen félre.

- Már azt hittem, hogy turizmusról fog kérdezni, de helyette a svéd nyugdíjrendszerről kérdez. Nagyon megtisztel ezzel. Parancsoljon mi a kérdése?

- Önre fog tartozni, akármi történjék is. Az a kérdésem, hogy foglalkoznak-e majd ezzel, ha kormányra kerülnek. Nevezzük svédnek, akárminek, szóval a nyugdíjrendszer átalakításával?

- Először is, elmondtam többször, hogy sajnos az MSZP-s politikusok még hazudni is rosszul tudnak. Mert ahhoz, hogy hazudni jól tudjon valaki, ismerni kéne az igazságot. Ők nem ismerték, sem azt, amire hivatkoztak és amit nekem tulajdonítottak. Mert ha azt mondom ma egy magyar nyugdíjasnak, hogy egy svéd átlagnyugdíj tizenháromezer svéd korona, ami átszámítva körülbelül 325 ezer forint havonta, és a garantált nyugdíj, a minimum nyugdíj Svédországban 7100 svéd korona, ami 185 ezer forint/hó, akkor szerintem nincs olyan nyugdíjas vagy legalábbis nagyon kevés Magyarországon, aki ne cserélne egy svéd nyugdíjassal. Ők ezzel riogatták a magyar nyugdíjasokat. Elképesztőnek tartom.

- Nem ez volt a riogatás lényege, hanem a rendszer.

- Én ezt tényleg elképesztőnek tartom. Azzal riogatták a magyar nyugdíjasokat, hogy majd a Fidesz emeli a korhatárt, majd a Fidesz nem tudom, mit fog csinálni. Nekem lett volna egy ajánlatom, akár Lendvai Ildikónak, akár Mesterházy Attilának is, hogy ha a következő kormány, amennyiben Fidesz-kormány lesz, emeli a nyugdíj-korhatárt, amit ők most hatvanöt évre emeltek, akkor én hajlandó vagyok lemondani a képviselői mandátumomról. Egy dolgot kérek cserébe, hogy ha a következő kormány, amennyiben fideszes lesz, nem emeli ezt a korhatárt, akkor ők mondjanak le.

- A kérdésemre azonban nem válaszolt, hogy foglalkozni fognak-e a nyugdíjrendszer megváltoztatásával.

- Fontosnak tartottam ezt tisztázni. Itt olyan vádak hangzottak el, amelyek nem voltak megalapozottak, és amelyek köszönőviszonyban sem voltak a tényekkel.

- Igen, ebben igaza van, csak abban a bizonyos interjúban Ön arra is tett egy célzást, hogy a mostani nyugdíjrendszerbe bele kell tenni több száz milliárd forintot évente. A svéd rendszerben pedig nem kellene.

- Kérdésére válaszolva, mert mégiscsak volt egy alapkérdése, azt tudom mondani, hogy mi két dolgot tudunk ma a nyugdíjasoknak ígérni. Egy, garantáljuk a nyugdíjak reálértékét, azok után, hogy most az elmúlt években csökkent a a nyugdíjak reálértéke.

- Akkor nem lesz nyugdíjprémium, ugye?

- Kettő, nem hagyjuk, hogy a nyugdíjrendszert privatizálják. Ezt a Fidesz-kormány vállalta a nyugdíjasok számára a következő években, és remélem, hogy a következő éveknek valóban nem a nyugdíjasok lesznek a vesztesei, mint ahogy az az elmúlt években történt.

- Szóval lesz-e nyugdíjrendszer átalakítás, és akkor a nyugdíjprémiumot eltörlik?

- Stabilitás lesz, Bolgár úr. Stabil nyugdíjrendszer lesz, kiszámíthatóság. Remélem olyan, amelyben mindenki kalkulálni tud azzal, hogy milyen nyugdíjat is kaphat. És remélem, hogy olyan nyugdíjuk lesz, ami mindenki számára biztonságos megélhetést ad.

- És ezt is értelmezzem úgy, ahogy én szeretném, ne bízzam Önre az értelmezést?

- Én Önt nem tudom befolyásolni, ezt nem tartom reális lehetőségnek. Úgyhogy Ön nyilván úgy értelmezi, ahogy akarja, én arra tudok válaszolni, amit kérdezett. Stabil nyugdíjrendszer kell ennek az országnak, olyan, amelyben minden nyugdíjas számára kiszámítható és biztonságos élet teremthető.

- Ha a Fidesz-kormány megalakulása után Ön feltehetően és minden bizonnyal komoly pozícióba kerül, beszélhetnénk hosszabban is itt a rádióban?

- Eddig sem zárkóztam el ettől, annak ellenére, hogy sok olyan műsor hangzott el itt is, ahol a személyemet érintő és nem tényszerű, vagy mondjuk úgy, valótlan állítások hangzottak el. De én mindig készséggel álltam rendelkezésre, ha az időm lehetővé tette és nem volt más programom. A jövőben is nagyon szívesen fogok eleget tenni a felkérésnek.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!