rss      tw      fb
Keres

Elhalasztották Romániában a területi-közigazgatás átalakítását

MTI 2011. június 27., hétfő 18:21

A román kormánykoalíció őszre halasztotta az ország területi-közigazgatási átalakítását, miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasította Traian Basescu államfőnek és a hozzá hű demokrata pártnak az erre vonatkozó tervezetét.

Az RMDSZ és a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) hétfőn megállapodtak, hogy őszig a minisztériumok hatáskörébe tartozó, úgynevezett dekoncentrált intézmények számát csökkentik.

A két koalíciós partner már korábban jelezte: egyetért azzal, hogy a minisztériumi intézmények átszervezése a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határvonala mentén történjen. Ez azt jelenti, hogy nem lesznek kormányzati intézmények mind a 41 romániai megyében, hanem a nyolc fejlesztési régióban csak egy-egy ilyen központi intézet jön létre, amely majd egy egész régiót szolgál ki.

A felek még a múlt héten, kedden állapodtak meg erről Traian Basescunak a parlamenti pártokkal folytatott konzultációján. A román államfő ugyanis csökkenteni szeretné a bürokráciát és a központi államapparátust.

A területi-közigazgatási rendszer átalakítása mellett a koalíció a kisebbségi törvénytervezetet is  őszre halasztotta. Sever Voinescu, a PDL szóvivője bejelentette, hogy a PDL-nek és az RMDSZ-nek még közös nevezőre kell jutnia a törvény szövegének bizonyos cikkei kapcsán.

A felek főként a kulturális autonómiát szabályozó fejezet tekintetében nem értenek egyet, a demokrata pártiak ugyanis nem akarnak vétójogot adni a jogszabály értelmében megalakuló kisebbségi Kulturális Autonómia Tanácsoknak a nemzeti kisebbségeket érintő kérdésekben.

Ezt a jogszabályt a koalíciós megállapodás szerint június végéig kellett volna elfogadnia a román parlamentnek - a törvényhozásban már 2005 óta vajúdik ez a tervezet. Az RMDSZ azonban azt mondta, hogy egyelőre nem lép ki a kormánykoalícióból az ország politikai stabilitásának biztosítása, valamint a már létező kisebbségi jogok védelme érdekében.  

Traian Basescu hétfőn a bukaresti parlamentben elmondott beszédében jelezte: nem mond le a közigazgatás átszervezéséről, és ismét síkraszállt a megyék számának csökkentése mellett. Reményét fejezte ki, hogy a koalíció őszig megtalálja a mindenki számára elfogadható kompromisszumot.

Basescu parlamenti beszédében részletesen ismertette, milyen módosításokat javasol az alaptörvényben. Az ellenzék bojkottálta az államfői beszédet, amely alatt csak a kormánykoalíció honatyái voltak jelen az ülésteremben.