rss      tw      fb
Keres

Először tartottak ülést Kabulban 40 ország afganisztáni különmegbízottjai

MTI 2011. június 27., hétfő 19:08

Fennállása során először az afgán fővárosban tartotta ülését hétfőn a csaknem negyven ország afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjait tömörítő nemzetközi összekötő csoport, köztük a magyar Külügyminisztérium küldöttsége.

Az afgán kormány egyre inkább alkalmas arra, hogy kezébe vegye az ország sorsát, ennek akart nyomatékot adni a nemzetközi közösség azzal, hogy Kabulban tartotta meg tizenegyedik tanácskozását - mondta el az MTI-nek telefonon Kabulból Nagy Zoltán, az Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó magyar különmegbízott helyettese.

A diplomata elmondta, az ülés fő témája az afganisztáni átmenet, a külföldi harcoló csapatok 2014-re tervezett kivonulása utáni időszakra való fölkészülés volt.

Nagy Zoltán elmondta, a kabuli találkozón hivatalosan is megalakult a nemzetközi összekötő csoport négy munkacsoportja. Ezek közül az elsőnek a munkájában Magyarország is részt vesz. Ez az afgán átmenet civil elemeivel - többek között az afgán kormányzat teljesítményének növelésével, a korrupció visszaszorításával - foglalkozik.

A második munkacsoport témája a megbékélés és a fegyvert letevő ellenállóknak a társadalomba való újraintegrálása. Ez utóbbihoz elengedhetetlen a munkahelyteremtés - jegyezte meg a diplomata.

A harmadik munkacsoport - amelynek vezetője Törökország - a regionális gazdasági és biztonsági együttműködéssel foglalkozik. Tekintettel arra, hogy Afganisztán összekötő kapocs lehet a közép-ázsiai országok és Dél-Ázsia között, a fő feladat itt az infrastruktúra és a kereskedelmi együttműködés fejlesztése, a biztonságpolitika területén pedig az, hogy a térség országai ne tekintsék egymást fenyegetésnek - mondta el a magyar diplomata.

A negyedik munkacsoport témája az Afganisztán és a nemzetközi közösség 2014 - a külföldi harcoló erők kivonulása - utáni viszonya.

A nemzetközi összekötő csoport kabuli találkozójával - amelyen az Afganisztán-megbízottakon kívül részt vettek az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő (ISAF), az ENSZ, az Európai Unió és az Iszlám Konferencia Szervezetének képviselői, továbbá afgán részről a külügyminiszter, a védelmi miniszter és Hamid Karzai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója - hivatalosan is megkezdődött a felkészülés a december 5-i bonni Afganisztán-konferenciára. Tíz éve Bonnban állapodtak meg az afganisztáni politikai erők az új, átmeneti egységkormány megalakításáról, miután a szeptember 11-i terrortámadásokat követően a nemzetközi erők megdöntötték a vallási fanatikus tálib rendszert, amely menedéket nyújtott a New York-i és washingtoni merényleteket kitervelő al-Kaida terroristahálózat vezetőinek.

Az év végi bonni konferenciát egy nagyszabású találkozón készítik elő november elején Isztambulban - mondta el az MTI-nek Kabulból Nagy Zoltán, a magyar Afganisztán-megbízott helyettese.