rss      tw      fb
Keres

Az OPEC főtitkára az IEA intézkedés azonnali visszavonását követeli

MTI 2011. június 27., hétfő 19:12

Az OPEC főtitkára hétfőn felszólította a Nemzetközi Energiaügynökséget (IEA), hogy azonnal vonja vissza a nyersolajtartalékok részbeni feloldásáról szóló döntését, mivel a piacoknak nincs szükségük extra nyersolajra.

Az IEA a múlt héten jelentette be, hogy 60 millió hordó nyersolajat dob a piacra tagországainak tartalékából. Hétfőn ezt úgy módosította, hogy 19 millió hordó feldolgozott olajterméket szabadít fel a tartalékokból, és csak 41,6 millió hordó nyersolajat.

Abdallah Szálem el-Badri OPEC-főtitkár az EU és az OPEC között 2005 júniusa óta évente megrendezésre kerülő konferencián szólalt fel hétfőn. A bécsi ülésen azt mondta, hogy "semmi nem indokolja" a tartalékok részbeni piacra dobását, egyben reményét fejezte ki, hogy "az IEA visszavonja, méghozzá azonnal az intézkedést".  

A párizsi székhelyű szervezet csütörtökön jelentette be, hogy 60 millió hordó pótlólagos nyersolajat pumpál a jövő hónapban a globális olajpiacokra 28 tagországának a tartalékaiból, hogy ezzel pótolja a líbiai helyzet miatt kieső olajmennyiséget. Az IEA számításai szerint napi 132 millió hordónyi könnyűolaj tűnt el a piacról a líbiai helyzet miatt május végéig.

Ugyancsak az EU-OPEC konferencián az olajkartell soros elnöki posztját betöltő Irán olajügyi minisztere is azt mondta, hogy értelmetlen az IEA-döntés, szerinte a kereslet és a kínálat a kívánatos szinten van. Plusz olajra semmi szüksége az olajpiacoknak - tette hozzá.

Az IEA 37 éves történetében most harmadszor döntött a tartalékok felszabadításáról, amiről az után határozott, hogy az OPEC miniszteri értekezlete június 8-án nem tudott megállapodni a szervezet olajtermelésének a növeléséről.