rss      tw      fb
Keres

Margelov: A Kadhafi elleni elfogatóparancs nem zárja ki a líbiai politikai rendezést

MTI 2011. június 27., hétfő 19:24

A hágai nemzetközi büntetőbíróság által a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen kiadott elfogatóparancs nem zárja ki a líbiai helyzet politikai rendezésének lehetőségét - jelentette ki hétfőn Moszkvában Mihail Margelov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke, az orosz elnök afrikai különmegbízottja.

"Ma mindenki számára világos, hogy Kadhafi politikai pozíciójának és családja gazdasági befolyásának megőrzésére nincs reális esély, és ez a nemzetközi közösség számára elfogadhatatlan is lenne nemcsak erkölcsi megfontolásokból, hanem jogi szempontból is" - mondta Margelov. Úgy vélte, az Afrikai Unió június 30-án megnyíló csúcsértekezlete egyedülálló alkalmat biztosít Tripoli számára reális kezdeményezések bejelentésére.

Az orosz politikus szerint a hágai testület hétfői döntése még nem végleges ítélet, és "még nem zárultak be végleg a líbiai politikai rendezés különböző forgatókönyveinek megvalósítására nyíló ablakok".

Hozzátette azonban, hogy az idő nem Kadhafinak dolgozik, a líbiai vezetőnek és a még vele maradóknak egyre kevesebb lehetőségük marad a jövőre nézve, a nemzetközi közösség számára pedig egyre nehezebb lesz kivezető utakat javasolni a válságból.

Margelov elmondta, hogy részt vesz az Afrikai Unió csúcsértekezletén, mert Oroszország elismeri, hogy a szervezet fontos szerepet tölt be az afrikai konfliktusok rendezésében, és saját koncepcióval rendelkezik a líbiai rendezés lehetőségeiről. Hozzátette: elsősorban e kérdésről szándékozik tárgyalni a csúcson tartandó találkozóin.  

A hágai Nemzetközi Büntető Bíróság hétfőn elfogatóparancsot adott ki Moammer Kadhafi líbiai vezető, valamint Szaif nevű fia és a líbiai titkosszolgálat vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen. Emberiesség elleni bűntettekkel vádolják őket, s ügyüket az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalta a hágai bíróság elé.