rss      tw      fb
Keres

Az unió kiáll a daytoni megállapodások mellett és kész büntetni megszegőit

MTI 2011. június 27., hétfő 20:45

Az Európai Unió kiáll a daytoni megállapodás mellett, és kész szankciókat alkalmazni azokkal szemben, akik megszegik ezt - jelentette ki Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője a Dnevni avaz című szarajevói lapban hétfőn megjelent nyilatkozatában.

A tavaly októberi választások óta még nem sikerült szövetségi kormányt alakítani a volt jugoszláv tagköztársaságban, és nyilvánvalóan ezzel összefüggésben Ashton hangsúlyozta: "Bosznia-Hercegovina új minisztertanácsának széles politikai alapokra kell támaszkodnia és a lakosság többségének erőteljes támogatását kell élveznie, hogy meglegyen az egyetértés a kulcsfontosságú reformok alkalmazását illetően". Ashton megerősítette, hogy a bosznia-hercegovinai események figyelemmel kísérése elsőrangú fontosságú és élénk érdeklődést tanúsít a hatalmi struktúra kialakítása iránt.

Eközben Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke hétfőn Banja Lukában az orosz nagykövettel tartott találkozóján kifejtette, a boszniai Szerb Köztársaság kész arra, hogy a daytoni megállapodások tiszteletben tartása és megvalósítása érdekében munkálkodjon.

A politikus néhány nappal ezelőtt a Vecernje Novosti című belgrádi napilapban megjelent interjúban a szövetségi állam államszövetséggé való átalakításának a szükségességéről beszélt. Úgy fogalmazott: "Bosznia többé nem lehet olyan, mint amilyen eddig volt. Meg kell kezdeni a tárgyalásokat egy másfajta belső berendezkedésről. Bosznia életben maradhat területileg egységes államként, de erős konföderatív egységekkel, és az RS (boszniai Szerb Köztársaság) magas fokú autonómiájával. Bosznia-Hercegovina keretein belül mindent (megkaphat az RS), egészen a teljes önállóság szintjéig. Ez a mi következő célunk. Ehhez élvezem a nép támogatását" - jelentette ki a politikus.

A boszniai szerb elnök szerint egyre kevesebb ellenzője van az RS önállóságának Bosznia keretein belül. S hogy Bosznia mennyire nem életképes, híven tanúskodik róla az, hogy a tavalyi októberi választások óta nem sikerült megalakítani a szövetségi kormányt. Ha meg is alakulna - mondta Dodik -, nem lenne képes döntéseket hozni. "Ez sosem lesz kormány" - teszi hozzá.