rss      tw      fb
Keres

Sokat várnak Berlinben a kínai miniszterelnök látogatásától

MTI 2011. június 27., hétfő 20:48

Az emberi jogokkal kapcsolatos kínai politika korábbi német bírálata ellenére rendkívül nagy várakozás előzte meg berlini politikai és gazdasági körökben a kínai miniszterelnök hétfő este kezdődött németországi látogatását.

Ven Csia-po (Wen Jiapao) - Magyarország és Nagy-Britannia után - érkezett a német fővárosba, ahol rögtön az érkezését követően szűk körű munkavacsorán vett részt meghívójával, Angela Merkel kancellárral. A kétnapos látogatás súlypontját ugyanakkor a keddi kormánykonzultációk jelentik, amelyekhez hasonlóra eddig még nem került sor a két ország kapcsolatainak történetében. Berlini külügyminisztériumi források ennek kapcsán felhívták a figyelmet arra: a német diplomáciában az ilyen jellegű, kétoldalú kormánykonzultációknak rendkívüli jelentőségük van, jelzik ugyanis, hogy Németország az adott országot megkülönböztetett figyelemben részesíti. Kína eszerint a nyolcadik olyan ország, amely ilyen német diplomáciai "megtiszteltetésben" részesül. A "listán" egyébként eddig Franciaország, Oroszország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország, Izrael és India szerepelt.

A kölcsönös érdeklődést - illetve érdekeket - jelzi, hogy a kínai kormányfő 13 minisztere társaságában érkezett Berlinbe, így a konzultációkon mindkét részről szinte az egész kormány részt vesz. A kínai kapcsolatok fontosságára utalt az új német gazdasági miniszter, Philipp Rössler is, aki egy hétfői interjúban kijelentette: a Kínával való együttműködés nagy esélyt jelent Németország számára. A német gazdaság számára a kínai piac rendkívüli előnyöket hordoz magában - mutatott rá a miniszter, aki ugyanakkor arra is utalt, hogy a nemzetközi piacokon Kína egyre nagyobb versenytársat is jelent Németország számára.

Peking minden jel szerint hasonlóan ítéli meg a két ország közötti együttműködés fontosságát. Ezt jelzi, hogy a Die Welt című napilap hétfői értesülése szerint Kína először hozott nyilvánosságra úgynevezett fehér könyvet a kétoldalú kapcsolatok különleges jelentőségéről. Ebben a kormányfői látogatáshoz időzítve a szerzők méltatták az együttműködés eddigi eredményeit, sorra vették annak legfőbb területeit, hangsúlyozták a két gazdaság egymást kiegészítő jellegét, és foglalkoztak a kilátásokkal is.

Közvetlenül Ven Csia-pao érkezése előtt a német kormány üdvözölte, hogy a kínai hatóságok előbb Aj Vej-vej (Ai Weiwei) máskéntgondolkodó kínai művészt, majd egy másik neves ellenzékit, Hu Csiát ( Hu Jiát) egyaránt szabadon bocsátották. Mindennek ellenére Guido Westerwelle külügyminiszter hangoztatta, hogy a tárgyalásokon szóba akarja hozni az emberi jogok Kínában való érvényesülésének ügyét. A kínai kormányfő rendkívül szívélyes fogadtatását, illetve a gazdasági együttműködés szorosabbra fűzésével kapcsolatos német várakozásokat ez azonban egy cseppet sem befolyásolta.