rss      tw      fb
Keres

Líbia - Világszerte üdvözölték a Kadhafi elleni hágai elfogatóparancs kiadását

MTI 2011. június 27., hétfő 20:49

Szerte a világon üdvözölték, hogy a hágai állandó Nemzetközi Büntetőbíróság hétfőn elfogatóparancsot adott ki Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen. A líbiai felkelők kezén lévő területeken helyenként valóságos népünnepély kezdődött.

A Kadhafi-ellenes erők fellegvárában, Bengáziban és a nyugati országrészben, az ostromlott kikötővárosban, Miszrátában az emberek a levegőbe lövöldöztek, zászlókat lengettek, és folyamatosan szólt az autók dudája - jelentette a BBC brit közszolgálati adó.

A felkelők "kormánya", az Átmeneti Nemzeti Tanács üdvözölte a hágai bíróság döntését.

A Nemzetközi Büntetőbíróság hétfőn emberiesség elleni bűncselekmények vádjával elfogatóparancsot adott ki az észak-afrikai arab országot 41 éve irányító ezredes, annak fia, és egyik sógora - a titkosszolgálat vezetője - ellen.

A vádak mutatják, milyen bűntetteket követtek el Líbiában; a következő feladat, hogy érvényt szerezzünk a jognak, megtörténjen a felelősségre vonás - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Az elfogatóparancs kiadása "a Kadhafi-rezsim növekvő elszigeteltségének" jele - közölte a NATO főtitkára. Anders Fogh Rasmussen szerint a hágai döntés alátámasztja a NATO líbiai hadműveleteinek indokoltságát. "Kadhafinak és segédeinek be kell látniuk, hogy idejük gyorsan lejár" - közölte a NATO főtitkára. A katonai szervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása alapján március óta támad líbiai célpontokat a levegőből. A NATO harci repülőgépei többször bombázták Kadhafi rezidenciáját is a fővárosban, Tripoliban.

A légi hadjáratban részt vevő Nagy-Britannia és Franciaország is üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését. "Ez is azt mutatja, hogy nem az a kérdés, Kadhafi lemond-e a hatalomról, hanem az, hogy mikor teszi ezt meg" - mondta Alain Juppé francia külügyminiszter.

Üdvözölte az elfogatóparancs kiadását a német diplomácia irányítója és az Európai Unió is. Ha a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények nem maradnak büntetlenül, az hozzájárul az ilyen bűntettek megelőzéséhez - közölte Cathrine Ashton, a 27-ek külpolitikai főképviselője.