rss      tw      fb
Keres

Csaknem egynapos késéssel megérkezett Pekingbe a szudáni elnök

MTI 2011. június 28., kedd 0:31

Csaknem egynapos késéssel megérkezett Pekingbe a szudáni elnök; Omar el-Besir gépe kedd hajnalban szállt le a kínai főváros repülőterén - közölték helyszínen tartózkodó tudósítók.

A legfrissebb információk szerint a Besirt szállító repülőgép Tádzsikisztán fölött repülve azt az utasítást kapta, hogy változtasson útirányt. Ennek oka továbbra sem derült ki. Mindenesetre a szudáni kormánygép nem tudott eleget tenni a felszólításnak, hanem inkább visszatért Teheránba. Besir a hét végén az iráni fővárosban egy nemzetközi konferencián vett részt, amelyen a terrorizmussal kapcsolatos kérdéseket vitatták meg.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által háborús bűnök vádjával körözött Besir átütemezett programja szerint várhatóan szerdán találkozik kínai hivatali kollégájával, Hu Csin-taóval (Hu Jintao), de valószínű, hogy néhány programpontját le kell mondania.

Kína sok bírálatot kapott amiatt - egyebek közt az Egyesült Államoktól -, hogy fogadni készül az ICC által körözött Besirt. Csütörtökön a kínai külügyminisztérium szóvivője közölte: nem várható országától, hogy kiadja a bíróságnak a szudáni elnököt, minthogy Kína nem tagja az ICC-nek.

Pekingnek különleges kapcsolata van Szudánnal, mert az afrikai országok közül ebben a kőolajban gazdag államban fektetett be a legtöbbet, de afrikai kereskedelmi partnereinek sorában is a harmadik.