rss      tw      fb
Keres

A kanadai külügyminiszter Ottawa támogatásról biztosította a líbiai felkelőket

MTI 2011. június 28., kedd 1:39

Ottawa támogatásáról biztosította a kanadai külügyminiszter hétfőn a líbiai felkelőket, akiknek a fellegvárában, Bengáziban tett villámlátogatást.

John Baird üdvözölte, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT), a felkelők politikai szerve a szabadság és a demokrácia felé tartó átmenet mellett kötelezte el magát. Kanada részt kíván venni ebben a fontos folyamatban - fűzte hozzá Baird.

A kanadai diplomácia irányítója csodálatának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai népmozgalom mennyire bátran és elszántan száll szembe a Moammer Kadhafi vezette rezsimmel.

Baird személyében az első magas rangú kanadai politikus utazott Bengáziba azóta, hogy az észak-amerikai ország június közepén a líbiai nép törvényes képviselőjének ismerte el az ÁNT-t.

Baird Bengáziból Szicíliába utazott, ahol találkozott a Kadhafi-rezsim elleni NATO légi hadműveletben részt vevő kanadai katonákkal, majd napját Rómában fejezte be.

Kanada hat F-18-as típusú vadászgépet, felderítő repülőgépeket és egy fregattot bocsátott az észak-atlanti szövetség rendelkezésére, és a műveleteket kanadai parancsnok, Charles Bouchard tábornok irányítja.