rss      tw      fb
Keres

Kabul azzal vádolja az afgán jegybank kormányzóját, hogy Amerikába szökött

MTI 2011. június 28., kedd 10:39

Kabul azzal vádolta meg kedden az afgán központi bank kormányzóját, hogy az Egyesült Államokban szökött.

Vahid Omar afgán elnöki szóvivő elutasította a bankvezető kijelentését, aki azt állítja, azért mondott le, mert veszélyben volt az élete egy pénzügyi botrány ügyében folyó vizsgálat miatt. „Nem hisszük, hogy ez megalapozott lenne – mondta Omar a kormányzót életét fenyegető esetleges veszélyeket illetően. - Soha senkinek nem mondta a kormányban, hogy veszélyben lenne az élete.”

Az amerikai külügyminisztérium néhány órával korábban megerősítette, hogy a kormányzó, Abdel-Kádir Fitrat Washingtonban tartózkodik. „Ha változást akarnak az afgán központi bank élén, ismételten felszólítjuk a kabuli kormányt, hogy hozzon meg minden intézkedést a pénzügyi szektor reformja és megszilárdítása érdekében” – mondta Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő. Hozzátette: nem tudja, hogy Abdel-Kádir Fitrat kért-e politikai menedékjogot.

A The New York Times értesülései szerint a bankár hétfőn Washingtonból több afgán médiának is bejelentette lemondását. Közölte, hogy korrupciós vádak és az első afgán magánbank, a Kabul Bank összeomlása miatt életveszélyben van. „Valóban veszélyben van az életem, különösen azóta, hogy a parlamentben (áprilisban) megadtam néhány ember nevét, akik a Kabul Bank válságáért felelősek” – jelentette ki a kormányzó a BBC szerint.

A Ser Hán Farnúd nemzetközi pókerjátékos által 2004-ben alapított Kabul Bank tulajdonosai között van Hamid Karzai elnök egyik fivére, Mahmúd Karzai és Mohammed Kászim Fahim alelnök egyik fivére. A bankot az afgán jegybank 2010 végén az ellenőrzése alá helyezte, miután a vezetői által elkövetett nagyszabású sikkasztások a csőd szélére sodorták. Az ügy részleteit ismerő illetékesek szerint az elsikkasztott összeg 900 millió dollárt tesz ki.

A botrány rávilágított az afgán bankrendszeren belül uralkodó káoszra és korrupcióra.