rss      tw      fb
Keres

Megváltoztatta nevét az Iszlám Konferencia Szervezete

MTI 2011. június 28., kedd 13:55

Megváltoztatta nevét az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC), amelynek külügyminiszteri tanácsa kedden a kazahsztáni fővárosban, Asztanában ült össze: ezentúl Iszlám Együttműködés Szervezete lesz a neve.

A változtatás 42 évvel azután történt, hogy a szervezetet 1969-ben - a muzulmán világ harmadik szent helyének számító kelet-jeruzsálemi Al Aksza-mecset felgyújtását követően - létrehozták. Székhelye a szaúd-arábiai Dzsiddában van, jelenleg 57 tagállama van.
A megnyitón Nurszultan Nazarbajev kazah elnök azt hangoztatta, hogy a nemzetközi politika egyik legfontosabb problémája, a muzulmánok viszonya a világ többi részéhez, elsősorban a Nyugathoz. Szerinte a muzulmán világot a nyugati közösség az elmúlt években főként annak radikális részével azonosította. Az iszlám tanítás valódi lényege ugyanakkor semmiben sem közös a szélsőségesek tevékenységével, különösen nem a vallási köntösbe bújt terrorista szervezetekével - mondta.

Hozzátette, hogy a terrorizmus elsősorban az iszlám országok polgárainak okoz szenvedést. Ennek a problémának a megoldását nevezte Nazarbajev a szervezet legfontosabb feladatának. Meg kell tanulni ellenállni a vallási fundamentalizmusnak mint politikai ideológiának - mondta. Szerinte a szervezet tagállamainak egyértelműen be kell jelenteniük, hogy az iszlám nem azonos a politikai erőszakkal, a szélsőségességgel és a terrorizmussal.

A kazah elnök javaslatot tett arra, hogy a világhálón hozzanak létre egy olyan adatbázist, amely ismertetné szervezetük tevékenységét, ösztönözné a fiatalokat, hogy megismerjék az iszlám vallást és kultúrát, terjesztené a muzulmán szellemi értékeket.
Nazarbajev további feladatként jelölte meg, hogy nyitott és őszinte párbeszédet folytassanak a muzulmán világon belül és a Nyugattal.
A tanácskozáson Ekmeleddin Ihsangolu, a szervezet főtitkára közölte, hogy figyelemmel kísérik a Moammer Kadhafi körül kialakult helyzetet. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak a líbiai vezető ellen kiadott elfogatóparancsa kapcsán a főtitkár kifejtette, hogy ez "nem végleges döntés". Hozzátette ugyanakkor, hogy tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot és az alapvető emberi jogokat.
A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság hétfőn jelentette be, hogy elfogatóparancsot adott ki Kadhafi, valamint Szaif nevű fia
és a líbiai titkosszolgálat vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen. Mindhármukat emberiesség elleni bűntettekkel vádolják. A bíróság szerint február második felében, az észak-afrikai arab országban megindult rendszerellenes tiltakozások első 12 napjában a rendfenntartó erők több száz civilt öltek, illetve sebesítettek meg és vetettek börtönbe. Ügyüket az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalta a hágai bíróság elé.