rss      tw      fb
Keres

Washington szerint Románia túl keveset tesz az emberkereskedelem ellen

MTI 2011. június 28., kedd 13:13

Bírálta Romániát az Egyesült Államok külügyminisztériuma, azt hangoztatva, hogy a román kormány nem biztosítja az emberkereskedelem felszámolásához szükséges minimális feltételeket sem.

A Mediafax hírügynökség által idézett amerikai jelentés ezt szembeállítja azzal, hogy a férfiakat, nőket és gyermekeket egyaránt érintő emberkereskedelemnek Románia kiinduló, tranzit- és célországa is.

A jelentés szerint az emberkereskedelem romániai áldozatait főként a mezőgazdaságban és általában a kézzel végzett munkák révén zsákmányolják ki. Emellett kéregetésre kényszerítik őket Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban, Görögországban, Finnországban, Izraelben, Németországban, Szlovéniában, Nagy Britanniában, Ciprusban, Ausztráliában, Franciaországban, Belgiumban és az Egyesült Államokban.

A román férfiak, nők és gyerekek emellett a prostitúció áldozataivá válnak Olaszországban, Svédországban, Spanyolországban, Hollandiában és Nagy Britanniában. A jelentés Magyarországot is ezen államok közé sorolja.

Románia a prostitúció célországa is. Az emberkereskedők főleg Moldovából, Kolumbiából és Franciaországból szállítanak ide nőket, akiket testük áruba bocsátására kényszerítenek.

A jelentés szerint noha Románia nem biztosítja az emberkereskedelem felszámolásához szükséges minimális követelményeket, a bukaresti kormány tett bizonyos erőfeszítéseket a jelenség visszaszorítása érdekében. Példaként említik, hogy a hatóságok több áldozatot azonosítottak, és módosították a vonatkozó jogszabályokat az emberkereskedők által kényszerített személyek utcai kéregetésének betiltása érdekében.

Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor megállapítja: a kormány számos bizonyíték ellenére sem válaszolt arra, hogy eljárás alá vont-e vagy elítélt-e emberkereskedőket. Emellett olyan jelzések is voltak, hogy román ügyészek az emberkereskedelem áldozatai ellen indítottak eljárásokat.

A washingtoni jelentés egyebek közt azt javasolja a román hatóságoknak, hogy indítsanak kormányzati programokat az áldozatok megsegítésére.