rss      tw      fb
Keres

Oroszország Szíriában politikai párbeszédet remél

MTI 2011. június 28., kedd 13:28

Oroszország rendkívül fontosnak tartja, hogy a szíriai válságban politika párbeszéd alakuljon ki - jelentette ki Mihail Margelov, a felsőház külügyi bizottságának elnöke kedden Moszkvában, miután találkozott a szíriai ellenzék küldöttségével.

Alekszadr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője múlt héten bejelentette: orosz hivatalos személyiségek nem fogadják a szíriai ellenzék képviselőit. A csoport kizárólag az Oroszországi Közösség az Ázsiai és Afrikai Népekkel való Szolidaritásért és Együttműködésért elnevezésű társadalmi szervezet útján érkezik Moszkvába - mondta Lukasevics. E szervezetnek elnöke Mihail Margelov, aki előre hangsúlyozta, hogy ebben a minőségében találkozik a küldöttséggel.

Margelov, aki egyben Dmitrij Medvegyev afrikai megbízottja is, a találkozó után úgy vélekedett, a két ország kapcsolatai olyan tőkét jelentenek, amelyet nem szabad elpazarolni, ezért lép fel Moszkva határozottan mindenféle erőszak és fegyveres összetűzés azonnali beszüntetése és a rendezést szolgáló politikai párbeszéd megkezdése mellett.

Szólt arról, hogy Szíriában több ezerre tehető az oroszországi és szovjet egyetemeken végzettek száma, sok orosz állampolgár él a közel-keleti országban és Oroszországban is jelentős a szíriai diaszpóra. "A politikai vezetők jönnek és mennek, Oroszország barátja a szíriai nép" - mondta Margelov.

A sajtó képviselőinek kifejtette, hogy a Moszkvába érkezett csoportban a szíriai politikai élet és az ottani társadalmi szervezetek különböző árnyalatait képviselő személyiségek vannak.

A küldöttség tagjai megerősítették, hogy az összecsapások áldozatai között orosz állampolgárok is vannak, és reményüknek adtak hangot, hogy Moszkva nyomást gyakorol a szíriai hatalomra az erőszak beszüntetése érdekében.

Radvan Zijade küldöttségvezető, a damaszkuszi Emberi Jogi Kutató Központ alapítója hangsúlyozta: mára világossá vált, hogy a tüntetések nem érnek véget, és hogy a szíriaiak Bassár el-Aszad elnökben már nem az ország legitim vezetőjét látják.