rss      tw      fb
Keres

Kína-Németország - Merkel: Kína érdekelt a stabil euróban

MTI 2011. június 28., kedd 14:42

Kínának elemi érdeke az euró stabilitása - mondta Angela Merkel német kancellár a kínai miniszterelnökkel, Ven Csia-paoval (Wen Jiabao) közösen megtartott berlini sajtótájékoztatón, kedden.

A kancellár arról tájékoztatott, hogy beszélgetésükkor megnyugtatta kínai partnerét, kormánya azon dolgozik, hogy biztosítsa az euróövezet "szolidaritását és egységét".

Ven Csia-pao azt hangoztatta, hogy Európa képes lesz túllendülni pénzügyi nehézségein, amennyiben folytatja gazdasági és pénzügyi reformjait és hozzátette: Kína azzal segíthet, hogy egyes euróövezeti államok kötvényeit vásárolja.

"Kifejeztük szándékunkat, hogy néhány európai állam esetében bizonyos mennyiségű adósságot vásárolunk, szükség szerint" - mondta, hozzáfűzve, hogy Kína bízik Európában és az euróban.

Ven Csia-pao szerint az euróövezeti adósságválság azt mutatja, hogy a világgazdaságot továbbra is bizonytalanság hatja át, továbbá a felgyorsuló infláció világméretű probléma, nem csak egy adott országnak okoz gondot.

Merkel a sajtótájékoztatón abbéli véleményének adott hangot, hogy jó jel volna, ha Kína valamennyi feltételt teljesítene ahhoz, hogy tisztán piaci elveken működő gazdaságként ismerhessék el.

Ven Csia-pao Berlinben fejezi be Magyarországot, Nagy-Britanniát és Németországot érintő európai körútját.