rss      tw      fb
Keres

Líbia - Kadhafi közvetlen harcostársaihoz fordult a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze

MTI 2011. június 28., kedd 15:19

Moammer Kadhafi líbiai vezető közvetlen környezetéhez intézett felhívást kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, hogy működjenek közre a líbiai diktátor elfogásában.

Luis Moreno-Ocampo azt mondta sajtótájékoztatón Hágában, a Kadhafihoz közel álló "belső körhöz" tartozó tisztségviselőknek dönteniük kell, hogy a líbiai probléma vagy a megoldás részei akarnak lenni. Az első esetben őket is perbe fogják, a második esetben együttműködnek a többi líbiaival, és gátat vetnek a bűncselekményeknek - mondta.

A másik lehetőség, hogy a líbiai felkelők "kormánya", az Átmeneti Nemzeti Tanács keríti kézre Kadhafit - tette hozzá a főügyész.

A Nemzetközi Büntetőbíróság előző nap elfogatóparancsot adott ki a líbiai vezető és két családtagja, Szeif fia és a titkosszolgálatok vezetője ellen emberiesség elleni bűntettek miatt. Tripoli élesen bírálta a hágai döntést, mondván, az fügefalevélként szolgál a Kadhafira vadászó NATO-erőknek.

A Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs saját rendőri vagy katonai ereje, amivel kikényszeríthetné a körözött személyek elfogását. A főügyész elmondta, a NATO-erőknek - amelyek száz napja támadnak líbiai célpontokat a levegőből, hogy ezzel is segítsék a Kadhafi ellen harcoló felkelőket - nincs felhatalmazásuk arra, hogy elfogják a líbiai vezetőt.

Több ezren vesztették életüket a Líbiában folyó harcokban; az ENSZ becslése szerint eddig 900 ezren menekültek el lakóhelyükről, közülük 650 ezren az ország határain kívül.