rss      tw      fb
Keres

Merkel: új fejezet nyílt a német-kínai kapcsolatok történetében

MTI 2011. június 28., kedd 15:24

A Kínával való kapcsolatok szorosságát és intenzitását hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben, kiemelve, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő látogatásával új fejezet nyílt a német-kínai kapcsolatok történetében.

"Közös felelősséget érzünk a világ ésszerű fejlődéséért" - mondta Merkel az első kormánymegbeszélések után. A német kancellár szerint például az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) van szükség az együttműködésre, hiszen minél több az egyhangúlag meghozott állásfoglalás, annál erősebb ez a fórum.

Líbia ügyében azonban már kiütköztek a nézeteltérések. Míg Ven a békés, politikai eszközökkel elért megoldás mellett tette le a garast, addig Merkel az ENSZ BT 1973-as számú határozatán alapuló katonai beavatkozás legitimitását hangsúlyozta. Ven szerint bármely ország jövőjéről annak lakossága hivatott dönteni. A külföldi beavatkozással ugyan meg lehet nyerni a háborút, de annál nehezebb vele békét és stabilitást elérni - mondta a kínai kormányfő.

A német kancellár Vennel való találkozóján a kínai jogállamiság fejlesztéséért, az átlátszó igazságügyi eljárásokért, valamint az újságírók munkalehetőségeinek javításáért is szót emelt, ugyanakkor elismerte, hogy a szellemi tulajdon védelmének ügyében történt előrelépés Kínában. Merkel egyúttal üdvözölte Aj Vej-vej (Ai WeiWei) és Hu Csia (Hu Jia) emberjogi aktivisták szabadon engedését.

A kínai miniszterelnök és a német kancellár 15 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket.