rss      tw      fb
Keres

Van Rompuy: A következő órák Görögországban kulcsfontosságúak

MTI 2011. június 28., kedd 16:26

Az elkövetkező néhány óra Görögországban kulcsfontosságú a világgazdaság stabilitása szempontjából - mondta Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke kedden az Európai Parlamentben.

A görög parlament szerdán délelőtt szavazhat arról az újabb, 28,4 milliárd eurós kiigazító csomagról, amely a feltétele a korábban elfogadott mentőhitel esedékes, 12 milliárd eurós részlete folyósításának, valamint alapja lehet egy esetleges új mentőprogram kidolgozásának.

Van Rompuy úgy fogalmazott: a szavazás kulcsfontosságú a görög emberek, az euróövezet és az egész világ szempontjából.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso parlamenti felszólalásában elmondta: Görögországnak meg kell dupláznia erőfeszítéseit. "Strukturális reformokra van szüksége Görögországnak annak érdekében, hogy újra növekedési pályára álljon.

Barroso megismételte korábbi kijelentését, amely szerint az Európai Uniónak nincs alternatív forgatókönyve. "Ez az egy tervünk van a görög helyzet megoldására",  és ha végrehajtják a kiigazítási terveket, akkor "az EU teljes támogatását élvezhetik" - tette hozzá.

Az athéni kormány nehézségek elé néz a program megszavazásakor, mivel az ellenzék elutasítja az újabb megszorításokat, és több kormánypárti képviselő is aggályait fejezte ki a reformok miatt. A szocialista frakciónak 155 képviselője van a 300 fős görög parlamentben. Egy képviselő már korábban jelezte, hogy nem szavazza meg a csomagot.

Görögországban eközben 48 órás általános sztrájk kezdődött kedden. Helyszíni jelentések szerint több mint 5 ezer rendőrt vezényeltek Athénba, ahol kedden délelőtt kezdődtek a felvonulások. A tömegközlekedés gyakorlatilag leállt az országban. Fennakadások lesznek kedden és szerdán a légiközlekedésben is, a légiirányítók mindkét nap sztrájkolnak, magyar idő szerint 08-11 óra és 17-21 óra között.