rss      tw      fb
Keres

Újabb hat évre Stefan Ingves a svéd jegybank elnöke

MTI 2011. június 28., kedd 16:55

A Riksbank svéd jegybank általános tanácsa újabb hat évre a jelenlegi kormányzó Stefan Ingvest nevezte ki annak érdekében, hogy csökkentse a monetáris politika jövőbeli pályája körüli bizonytalanságot - közölte a szervezet kedden.

A Riksbank két alelnöke, Svante Oberg és Lars Nyberg mandátuma az idei év végén jár le, akkor, amikor a jelenlegi kormányzó kinevezése is véget ért volna. A hattagú kormányzótanács fele lett volna új január elsejétől, ami növelte volna a monetáris politika körüli bizonytalanságot.

Johan Gernandt, a jegybank általános tanácsának elnöke egy stockholmi sajtótájékoztatón elmondta: "stabilitást szeretnénk elérni, és biztosítjuk a piacot Ingves támogatásunkról, hogy nem várható változás a jegybank élén". Fontos volt, hogy időben jelentsük be a mandátum meghosszabbítását - tette hozzá.

A jegybanki politika körüli bizonytalanság csökkentésére azért is van szükség, mivel a szervezet 4:2 arányban megosztott abban, hogy kell-e további kamatemelés vagy sem - értékelt Robert Bergqvist, a svéd kereskedelmi bank SEB vezető közgazdásza. A svéd jegybanki törvény szerint a kormányzó szavazata dönt a kormányzótanácsban kialakult patthelyzet esetén.

A Riksbank 2010. júliusában kezdte el jelenlegi kamatemelési ciklusát a rekordalacsony 0,25 százalékról azt követően, hogy a svéd gazdaság erőteljes növekedést mutatott. A két távozó alelnök mellett Ingves rendre a kamat emelése mellett döntött.

Az 58 éves Ingvest vasárnap nevezték ki a bankfelügyeletért felelős Basel Bizottság elnökének, míg január óta az Európai Rendszerkockázati Testület egyik tanácsadó szervét vezeti. Gernandt szerint a jegybankelnök legutóbbi kinevezései "igazolásai személyes kvalitásainak és annak, hogy a svéd jegybank jól teljesít".