rss      tw      fb
Keres

A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel a görög fővárosban

MTI 2011. június 28., kedd 23:40

A görög parlament szerdán és csütörtökön szavaz az újabb kiadáscsökkentésről és adóemelésekről, amelyek elfogadása szükséges ahhoz, hogy Görögország lehívhassa a nemzetközi mentőhitel következő, 12 milliárd eurós részletét. Erre az összegre feltétlenül szüksége van a görög államnak ahhoz, hogy a jövő hónap közepére ne váljon fizetésképtelenné.

A megszorítások elleni tiltakozásul a szakszervezetek keddtől 48 órás általános sztrájkot és nagygyűlést hirdettek.

Kedd délután nagyjából 20 ezer tiltakozó gyűlt össze a görög parlament előtt. A demonstráció eleinte békés volt, de idővel kivált a tömegből néhány száz álarcos, csuklyás fiatal, és rátámadt a rendőrökre, akik könnygázt vetettek be. Többen megsebesültek.

A tiltakozók felgyújtottak egy műholdas távközlési kocsit, bezúzták több üzlet, köztük egy McDonald,s gyorsétterem kirakatát, és közben a médiát és a bankokat szidalmazó rigmusokat skandáltak. Előzőleg a békés tüntetők transzparensekkel, dobszó kíséretében végigvonultak Athén belvárosán, és a megszorító csomag elleni jelszavakat skandáltak.

A tüntetők és a rendőrök közötti összecsapások az esti órákban kiújultak. A demonstrálók ismét vadul támadtak a rendőrökre, akik könnygáz bevetésével válaszoltak. A parlament előtti Szintagma teret sűrű, fullasztó köd lepte el. A feldühödött emberek megpróbáltak átgázolni azon a védőkorláton, amelyet a biztonsági erők helyeztek el a törvényhozás épületének a bejárata előtt.

A legfrissebb jelentések szerint az összecsapásoknak 37 sebesültje van, többségük rendőr, miközben 14 embert állítottak elő.

Görögországban sokan úgy érzik, velük fizettetik meg a politikusok által elkövetett hibákat. Szerintük a tervezett intézkedések az egyszerű munkavállalókat és a nyugdíjasokat sújtják, miközben nem érintik a gazdagokat.

A mediterrán országot negyven éve nem látott gazdasági válság sújtja. A fiatalok körében meghaladja a 40 százalékot a munkanélküliek aránya, az államadósság a GDP 150 százalékára rúg. A görög állam már nem tudja a piacról finanszírozni az államháztartási hiányt, ezért nemzetközi segítségre szorul.

Az Európai Unió figyelmeztette Görögországot, hogy súlyos következményei lesznek, ha a görög parlament nem szavazza meg az újabb takarékossági csomagot. Egész Európa pénzügyi stabilitása forog kockán - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.

Az athéni parlamenti szavazás kimenetele bizonytalan, mert a kormányon lévő szocialisták néhány parlamenti képviselője elutasítja a megszorításokat, miközben az ellenzéki konzervatívok maroknyi csoportja jelezte, megszavazza azt.

Ha a parlament el is fogadja a csomagot, megfigyelők szerint az igazi nehézségek ezután jelentkezhetnek, az intézkedések végrehajtásakor. A megszorítások részeként sok közalkalmazotti állás megszűnne, és be kellene zárni több állami vállalatot.