rss      tw      fb
Keres

Horvát közvélemény: igen az EU-ra, nem az ország EU-politikájára

MTI 2011. június 28., kedd 18:15

Bár a horvátok többsége örömmel fogadta, hogy az ország az EU-tagsággal kapcsolatos csatlakozási tárgyalások lezárásához érkezett, ez az elégedettség egyáltalán nem köszön vissza a kormányzó párt megítélésében.

A HTV közszolgálati televízió minap készült felmérése szerint a polgárok 56 százaléka támogatja az Európai Unióba (EU) való belépést. Az Ipsos Plus közvélemény-kutató intézet ezzel egy időben a Nova tv megbízásából nemrég az emberek pártszimpátiáját vizsgálta, amiből kiderült, hogy a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) népszerűsége mindössze 19,3 százalékos, ennél valamivel nagyobb, 29 százalék a párt élén álló Jadranka Kosor miniszterelnök támogatottsága. Az ellenzéki szociáldemokratáknak a lakosság 26,6 százaléka szavaz bizalmat, míg vezetőjüket a megkérdezettek 43 százaléka kedveli.

Ami az EU-tagságot illeti, a horvátok többsége évek óta ebben látja az ország jövőjét. Tény, hogy a huszonhetek klubja 2003 óta, amikor az ország beadta európai uniós felvételi kérelmét, már vesztett népszerűségéből, de még mindig 50 százalék felett áll. Más a helyzet viszont az ország EU-politikájával, amelyről a HTV megbízásából készült felmérés szerint a horvátok 73 százaléka gondolja azt, hogy az aktuális pártérdekek határozzák meg. Ennek tükrében érthető, hogy a lakosság 40 százaléka nem vár különösebb változást az uniós tagságtól - nem tarja se jónak, se rossznak - bár majdnem ugyanekkora azok aránya is, akik szerint javulást eredményez majd a csatlakozás, míg a megkérdezettek negyede attól tart, rosszabbodni fog az ország helyzete.

Az Ipsos Plus megvizsgálta azt is, hogy a társadalom mely rétegéből kerülnek ki az EU-pártiak, illetve az euroszkeptikusok. Előbbiekre általában jellemző, hogy 31 és 40 év közöttiek vagy pedig a 60 évesnél idősebb korosztály tagjai, magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, és városokban, elsősorban Zágrábban élnek. Az EU-tagság ellenzőinek többsége 30 év alatti, alacsonyabban képzett, és Észak-Horvátország, Szlavónia, illetve a vidéki területek lakója.

Horvátország várhatóan 2013. július 1-jén léphet be 28. tagállamként az EU-ba. Addig még parlamenti választásokat kell tartani, de a voksolás időpontját egyelőre nem ismertette a kormány. Az ellenzék azt szeretné, ha még ősszel lezajlana a pártok közötti megmérettetés annak elkerülése érdekében, hogy a lakosság az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor a kormánypárt rossz teljesítményéről alkotott véleményét juttassa kifejezésre.  

Kosor június közepén egy pártrendezvényen közölte, ő akar az lenni, aki aláírja az unióval a csatlakozási szerződést, bár később a nyilvánosság előtt már visszakozott, és azt hangoztatta: tulajdonképpen mindegy, ki teszi ezt meg. A tervek szerint októberben kerül sor a megállapodás aláírására, és egy hónappal később kell referendumot tartani arról, támogatja-e a lakosság, hogy Horvátország az EU tagja legyen.