rss      tw      fb
Keres

Két táborra szakadhat a szíriai ellenzék

MTI 2011. június 28., kedd 18:44

Két táborra szakadhat a szíriai ellenzék; míg az idősebb nemzedék kész a párbeszédre a jelenlegi rendszerrel, a fiatalok, a Muszlim Testvérek iszlamista mozgalom hívei és a száműzetésben élők egy része elutasítja a kompromisszumot.

A "régi gárda" csaknem 200, külföldön élő tagja hétfőn ellenzéki találkozóra gyűlt össze a fővárosban, Damaszkuszban. Ez az első eset, hogy a szíriai egypártrendszer ellenzéke nem külföldön, hanem Szíriában tanácskozik.

Közben a fiatalok újabb tiltakozó megmozdulásokat tartottak hétfő éjjel Damaszkuszban és több vidéki városban, Homszban, Hamában és Deir ez-Zúrban. "A nép meg akarja dönteni a hatalmat", "Nemet mondunk a rezsimmel való párbeszédre" - skandálták.

A szíriai kormány július 10-re "nemzeti párbeszédet" hirdetett. A száműzetésben élő ellenzékiek közölték, nem lehet komolyan venni a kormány ajánlatát. Szerintük a damaszkuszi ellenzéki tanácskozás is végső soron Bassár el-Aszad elnök malmára hajtja a vizet, mert sikerül azt a hamis látszatot kelteni, mintha az ellenzék megosztott lenne. A Damaszkuszban tárgyaló ellenzékieknek is egyértelműen ki kell jelenteniük, hogy nem lehetséges a párbeszéd a rezsimmel azután, hogy erőszakkal léptek föl a tüntetők ellen - mondta egy Törökországban élő szíriai ellenzéki vezető.

A tiltakozások kezdete - március közepe - óta több mint 1300 civil és csaknem 350 rendőr vesztette életét az arab országban.

Közben több mint 400 menekült tért haza önként Törökországból Szíriába. Továbbra is több mint tízezer szíriai lakik Törökországban menekülttáborban, és még mindig csaknem félszázat kezelnek török kórházakban, közülük tucatnyit lőtt sebekkel.