rss      tw      fb
Keres

Belgrádi kiállítás: pilóta nélküli repülőgéptől a NATO-kompatibilis géppuskáig

MTI 2011. június 28., kedd 18:44

Partner 2011 elnevezéssel kedden Belgrádban megnyílt az 5. nemzetközi fegyver- és katonai felszerelési kiállítás, amelyen a hazai ipar bemutatja újdonságait, közöttük egy pilóta nélküli repülőgépet.

A július 1-ig tartó kiállításon körülbelül 90 szerbiai és külföldi cég mutatja be termékeit. A szerb hadiipar egyebek között a Pegazus 011 elnevezésű pilóta nélküli repülőgépet és a Zastava-művek új, NATO-kompatibilis géppuskáját állította ki.

Dragan Sutanovic szerb védelmi miniszter megnyitójában egyebek között elmondta, hogy Szerbia hadiipara évi 250 millió eurós értékben exportál fegyvereket külföldre. Úgy fogalmazott, hogy a szerb hadiipar az ország iparának legéletképesebb ágazatát képezi, és minőségi termékekkel jelenik meg a nagyon erős és igényes külföldi piacokon. Emlékeztetett arra, hogy a szerb hadiipart az 1999-es NATO-bombázások lerombolták, de az azóta eltelt években Szerbiának nagymértékben sikerült felújítania a termelési kapacitásokat.

A Partner 2011 néven megrendezett fegyverkiállítás iránt az idén a korábbiaknál is nagyobb nemzetközi érdeklődés nyilvánul meg. A szerb kiállítókon kívül német, osztrák, cseh, lengyel, bolgár, szlovén, boszniai, horvát, görög, albán, francia és amerikai kiállítók mutatkoznak be.

Sajtónyilatkozatában Sutanovac hangsúlyozta, hogy 2009-ben és 2010-ben Szerbia fegyverexportja évi 250 millió euró volt és reményének adott hangot, hogy a kiállítás eredményeként új piacokra is sikerül betörniük.

A szerb hadiipar egy sor újdonsággal mutatkozik be: nagy érdeklődésre tarthat számot a Pegazus 011 robotrepülőgép, amelynek hatótávolsága 100 kilométer, és ennek Vrabac névre hallgató kisebb változata, valamint a teljesen digitalizált Lasta gép. Bemutatják az elektronikus tüzérségi gyutacsok számos változatát, a kragujevaci Zastava Művek pedig egy új terepjáróval és egy NATO-kompatibilis géppuskával rukkol ki.

A rakétafegyverzetek közül megtekinthető a szerb gyártmányú MRLS moduláris rakétavető-rendszer és számos új típusú tüzérségi löveget is.