rss      tw      fb
Keres

Tűzvész pusztít a Los Alamos-i nukleáris kutatólaboratórium közelében

MTI 2011. június 28., kedd 19:02

Zárva tartott kedden a közelben pusztító tűzvész miatt Új-Mexikóban a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium.

Az intézmény vezetése által kiadott közlemény szerint a két napja bezárt laboratóriumhoz tartozó épületkomplexum területén nincsen tűz, a létesítményeket nem fenyegeti közvetlen veszély, és az összes nukleáris, illetve veszélyes anyagot védett helyen tárolják.

Los Alamos megyében a természeti csapás miatt mintegy 8 ezer embert telepítettek ki. A hétvégén fellobbant tűz hétfő éjjel dél felől elérte a laboratóriumnak otthont adó birtokhoz tartozó 49-es Műszaki Területet, de a lángokat a levegőből is támogatott oltási művelettel sikerült kioltani. Az intézményhez tartozó terület délnyugati határát mintegy másfél kilométerre közelítette meg a tűz.

Az amerikai energiaügyi minisztérium tulajdonában lévő nukleáris laboratórium, amelynek a második világháborúban oroszlánrésze volt az amerikai atombomba kifejlesztésében, egy 93 négyzetkilométeres területen helyezkedik el. Az intézménynek 11 ezer alkalmazottja van.

Jeff Bingaman új-mexikói szenátor szerint a laboratórium felkészült a tűz oltására és kijelentette, hogy a laboratórium fontosabb létesítményei jól védettek. A lángok eddig 18 ezer hektárt perzseltek fel Új-Mexikóban, az oltást az élénk szél és a hőség nehezíti.