rss      tw      fb
Keres

Privatizációs program indul Portugáliában

MTI 2011. június 28., kedd 19:28

Portugáliában nagyszabású privatizációs programot indít a június elején tartott országos választások eredményeképpen felállt új jobbközép kormány. A kabinet kedden terjesztette a törvényhozás elé négy évre szóló tervét, amely a nemzeti légitársaságtól az ország legnagyobb közműszolgáltatójáig egy sor stratégiai cég privatizációját irányozza elő.

A Pedro Passos Coelho vezette kormány már júliusban eladná a Caixa Geral de Depósitos (CGD) állami bank - a legnagyobb portugál pénzintézet - biztosítási üzletágát. Privatizációra jelölték a TAP Portugal nemzeti légitársaságot, az Energias de Portugalt (EDP), az ország legnagyobb közműszolgáltatóját és a Redes Energéticas Nacionais (REN) hálózatüzemeltető céget. Ezeket még az idén privatizálni kívánja az új portugál vezetés.

Leállítják a Lisszabon és Madrid között tervezett szuperexpressz projektet, a Rádio e Televisio de Portugal (RTV) közszolgálati műsorszóró társaságnál pedig jelentős költségcsökkentést hajtanak végre. A közmédia céget jövőre átalakítják, majd részben privatizálják.

Az eddig elhatározott intézkedéseken túlmenően a következő 90 napban további állami vállalatokat és intézményeket jelölnek ki "átalakításra, megszüntetésre vagy magánosításra" - áll a tervben.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 78 milliárd eurós hitelkeretéhez kapcsolódó megállapodás szerint 2013-ra 3 százalékra kell csökkenteni a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államháztartási hiányt Portugáliában. A deficit tavaly 9,1 százalék volt.

Az idei első negyedévi adatok arra utalnak, hogy az eddigi megszorítások nem hozták meg a várt eredményt, így veszélybe kerülhet az idénre kitűzött 5,9 százalékos hiánycél. Az elhúzódó görög adósságválság közepette megválasztott új portugál miniszterelnök azonban többször hangsúlyozta, hogy gyors és hatékony válságkezelő lépésekre készül, és hajlandó akár a mentőcsomagon túlmutató kiigazítást is vállalni, hogy helyreálljon a pénzpiacok bizalma Portugália iránt.