rss      tw      fb
Keres

IMF - Christine Lagarde lesz az új vezérigazgató

MTI 2011. június 28., kedd 20:18

A Nemzetközi Valutaalap Igazgatótanácsa Christine Lagarde francia pénzügyminisztert választotta meg az IMF új vezérigazgatójának. Eddig még soha nem vezette nő sem az IMF-et, sem a Világbankot. 

Christine Lagarde 1956. január 1-jén született Párizsban. Középiskoláit Franciaországban végezte, majd az Egyesült Államokban volt ösztöndíjas. Jogi és politikatudományi végzettséget szerzett a párizsi és az Aix-en-Provence-i egyetemen. Diplomája megszerzése után gyakornokként az amerikai Kongresszusban dolgozott. 1981-ben került a Baker and McKenzie ügyvédi irodához, ahol 1995-ben a vezetőség tagjává, majd 1999-ben elnökévé választották. Személyében először került női vezető a nemzetközi ügyvédi iroda elnöki székébe.

2005-ben kereskedelmi miniszter lett a francia kormányban, 2007 májusában mezőgazdasági és halászati miniszternek nevezték ki Francois Fillon kabinetjében. Egy hónappal később átvette a gazdasági, pénzügyi és ipari tárca vezetését, ezzel először került Franciaországban női kézbe a gazdasági ügyek irányítása.

2011 májusában Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának lemondása után merült fel a neve a potenciális vezérigazgató-jelöltek között. Hivatalosan május 25-én jelentette be, hogy jelölteti magát az IMF élére. A szervezet vezetőjeként egy korábbi nyilatkozata szerint a szélesebb képviseletért és a nagyobb rugalmasságért dolgozna.

Az Európában nagy szakmai tekintélynek örvendő Lagarde, aki a Financial Times eurozóna pénzügyminisztereit rangsoroló listáján 2009-ben az első helyen végzett, jelöltségében elnyerte az EU és az Egyesült Államok támogatását is.

Lagarde annak ellenére vállalta a megmérettetést, hogy Franciaországban hivatali hatalommal való visszaélés vádjával eljárást indítottak ellene. A francia köztársasági igazságügyi bíróság (CJR) július 8-án dönt arról, hogy indít-e vizsgálatot ellene abban a három évvel ezelőtt nagy belpolitikai vihart kavart ügyben, amelyben Lagarde az ügyészség gyanúja szerint az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert.

Lagarde két gyermek édesanyja, fiatal korában szinkronúszó volt, szabadidejében jógázik, úszik, könnyűbúvárkodik és kertészkedik.