rss      tw      fb
Keres

DSK - Anne Sinclair nem kételkedik férje ártatlanságában

MTI 2011. június 28., kedd 20:20

Öt nappal Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatójának szexuális bűncselekmény gyanúja miatti letartóztatását követően a felesége egy francia újságíróhoz írt e-mailjében "nem kételkedett a lényeget illetően, de nagyon nyugtalannak" nevezte magát.

Anne Sinclair május 19-i keltezésű üzenetét kedden hozta nyilvánosságra Michel Taubmann, akinek tollából a héten jelenik meg a volt IMF-vezér francia nyelvű életrajza. A Dominique Strauss-Kahn valódi regénye című kötetben a teljes levél olvasható lesz, amely eddig az első személyes jellegű megnyilvánulás Anne Sinclair részéről férje New York-i letartóztatását illetően. "Elképesztett, hogy mennyire vakon hisz és megingathatatlan a férje ártatlanságában" - jelentette ki az életrajz szerzője.

Május 19-én Dominique Strauss-Kahnt az északkelet-manhattani Rikers-szigeti börtönben tartották fogva, miután öt nappal korábban őrizetbe vették a New York-i repülőtéren azzal a gyanúval, hogy a manhattani Sofitel szállóban erőszakoskodott az egyik szobalánnyal. Az IMF-vezér ekkor még arra várt, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.

"A lényeget illetően semmi kétség. De azért nagyon nyugtalan (vagyok)" - írta ekkor Anne Sinclair a francia újságírónak. Majd így folytatta: "Dominique jó ember, becsületes és egyenes. Soha nem hittem még benne ennyire. A kapcsolatunk szilárdsága bármilyen megpróbáltatást kiáll. Ebből a tragédiából együtt fogunk kijönni, méltósággal, egyenes derékkal, kéz a kézben".  

Strauss-Kahn letartóztatását követően Anne Sinclair, aki televíziós múltja miatt a férjénél is ismertebb személyiség  Franciaországban, egy rövid közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy "egy másodpercig sem hitte el a férje ellen felhozott vádakat", és az üggyel kapcsolatban mindenkit "tisztességre és visszafogottságra" szólított fel. Azóta férje minden tárgyalásán jelen volt, s június 6-án pedig, amikor a házi őrizetben védekező Strauss-Kahn ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott szexuális bűncselekmény, nemi erőszak kísérlete és törvénytelen fogva tartás vádjában, a házaspár kéz a kézben érkezett a New York-i bíróságra.

Az életrajzban egyébként a szerző említést tesz a volt IMF-vezér lánytestvérének reakciójáról is, aki május 15-én állítólag azt mondta, hogy "biztos abban, hogy (Strauss-Kahn) nem képes erőszakot elkövetni egy nő ellen".

"Dominique szelíd ember, pont olyan, mint a testvére, Marco" - mondta az újságírónak Valérie Strauss-Kahn. Hozzátette: A családomban minden férfi szelíd ... Dominique is kedves, nagyvonalú, sokkal érzékenyebb, mint sokan hiszik. Nem tudom, mi történt New Yorkban, de azt elmondhatom, hogy a neveltetésünk értékrendje teljes ellentétben áll minden fizikai erőszakkal. Sem a testvéreimet, sem engem soha nem pofoztak meg, vagy fenekeltek el a szüleink. Soha nem láttam, hogy Dominique kezet emelt volna bárkire is".

A volt IMF-vezérnek legközelebb július 18-án kell megjelennie a New York-i bíróságon.