rss      tw      fb
Keres

IMF - Christine Lagarde lesz az új vezérigazgató

MTI 2011. június 28., kedd 20:42

Christine Lagarde francia pénzügyminisztert választotta meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új vezérigazgatójának a szervezet 24 tagú igazgatósága.

Lagarde kinevezésével folytatódik a feltörekvő gazdaságok által megkérdőjelezett, csaknem 6 és fél évtizedes hagyomány, amelynek értelmében az IMF élén európai vezető áll.

Lagarde a Twitter mikroblog-oldalon közölte: "megtiszteltetés  és öröm számomra, hogy az igazgatótanács megbízott a pozícióval".

Az új vezérigazgató elődje, Dominique Strauss-Kahn májusban mondott le, mert vádat emeltek ellene szexuális bűncselekmény miatt.

A mindvégig első számú esélyesnek tekintett Lagarde megbízása az után vált egyértelművé, hogy Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter - az IMF-ben legnagyobb szavazati súllyal rendelkező Egyesült Államok nevében - kedden támogatásáról biztosította a jelöltet. A francia pénzügyminiszter mellett mindvégig kiálló EU és Amerika voksai önmagukban is többséget jelentenek az igazgatóságban, ám Lagarde maga mögött tudhatta Kína, India, Oroszország, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Indonézia Dél-Korea, valamint a frankofón  afrikai országok támogatását is.

Lagarde egyetlen vetélytársa Augustin Carstens, a mexikói központi bank elnöke volt, akit azonban - szemben Kanadával, Ausztráliával, Peruval és Chilével - végül a Latin-Amerikában a legjelentősebb gazdasággal rendelkező Brazília sem támogatott. Carstens gratulált az új vezérigazgatónak, és felajánlotta neki együttműködését.

Az IMF 187 tagállamát képviselő igazgatótanács konszenzussal dönt. A testület határozata ismét megerősítette a két pénzügyi társintézményénél, az IMF-nél és a Világbanknál a második világháború után létrejött hallgatólagos megállapodást, hogy a valutaalap élén mindig európai vezető áll, a Világbank élére és az IMF kettes számú vezetői helyére pedig kizárólag amerikai igazgató kerül.

Az 55 éves, kitűnő diplomataként és mérsékelt liberálisként jellemzett, jogász végzettségű Christine Lagarde az IMF első női vezetője. Első feladatai közé tartozik, hogy a kézbe vegye az IMF és az EU közös feladatainak irányítását az adósságválságba sodródott Görögország gazdaságának felszínen tartása érdekében. Lagarde korábban ígéretet tett rá, hogy amennyiben elnyeri az IMF vezérigazgatói címét, gondja lesz rá, hogy a fejlődő országok szava nagyobb súllyal essen a latba a valutaalapnál.

Bírálói felvetették, hogy mivel az francia bankok jelentős hitelezői Görögországnak, az új IMF-vezér pozíciójában összeférhetetlenség alakulhat ki. Christine Lagarde ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az európai vezetőkkel is elfogulatlanul keményen fog tárgyalni.