rss      tw      fb
Keres

A francia elnökség "győzelemnek" nevezte Lagarde kinevezését az IMF élére

MTI 2011. június 28., kedd 20:49

Christine Lagarde francia gazdasági miniszter kinevezése a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére "győzelem Franciaországnak" - közölte kedden este Párizsban a francia elnökség.

Az Elysée-palota üdvözölte azt is, hogy "egy nő kerül egy ilyen fontos nemzetközi felelősségteljes" állásba. Az elnökségi forrás szerint Nicolas Sarkozy államfő telefon gratulált Christine Lagarde-nak a kinevezéséhez.

A francia gazdasági miniszter a Twitteren "megtiszteltetésnek és örömnek" nevezte, hogy bejelentheti kinevezését a washingtoni székhelyű intézet vezérigazgatói posztjára.  

- Szeretném melegen megköszönni az IMF valamennyi tagállamának a széleskörű támogatást. Szeretném kifejezni megbecsülésemet kollegámnak és barátomnak, Augustin Carstensnek", a mexikói központi bank elnökének, aki az egyetlen konkurense volt Lagarde-nak - ezt már egy külön közleményben írta az IMF új vezérigazgatója.  

"Az IMF a 187 tagállam szolgálatában állt a gazdasági és pénzügyi világválságban, amely mélyreható változásokra késztette. Elsődleges célom az intézmény élén az lesz, hogy az IMF ezt az utat folytassa, ugyanezzel az eltökéltséggel és elkötelezettséggel" - írta Lagarde.

Az új, 55 éves vezérigazgató  július 5-én kezdi meg ötéves mandátumát az IMF élén. Elődje, a szintén Dominique Strauss-Kahn májusban mondott le, mert vádat emeltek ellene szexuális bűncselekmény miatt.